Masa budyniowa z żółtkami
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Cukier (250 g)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
Przepis na masa budyniowa z żółtkami krok po kroku
Żółtka umieść w misce.
Dodaj cukier i cukier z prawdziwą wanilią i ubij do powstania białej masy.
Do garnka wlej mleko i zagotuj.
Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.
Wlej masę na gotujące mleko i zmniejsz ogień.
Gotuj przez 4-5 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij ubijać.
Do masła dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników.
Masę schłodź w lodówce.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy budyniowej z żółtkami
Masa budyniowa z żółtkami to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciast i deserów. Masa budyniowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Można zrobić ją z dodatkiem czekolady lub innych dodatków. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy. Masa nadaje się do ciasta oraz babeczek. Przepis na masę budyniową z żółtkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią, mleko.
Jak zrobić masę budyniową z żółtkami? Żółtka umieść w misce. Dodaj cukier i cukier z prawdziwą wanilią i ubij do powstania białej masy. Do garnka wlej mleko i zagotuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Wlej masę na gotujące mleko i zmniejsz ogień. Gotuj przez 4-5 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij ubijać. Do masła dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników. Masę schłodź w lodówce.
Żółtka jaj zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci.
Podsumowując domowa masa będzie idealna jako dodatek do ciasta. Łatwa masa sprawdzi się także do przygotowania deserów na zimno bez pieczenia. Dodatek owoców wzbogaci smak masy. Pyszna masa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień.
Alergeny w masie budyniowej z żółtkami
Lista alergenów dla masy budyniowej z żółtkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze masy budyniowej z żółtkami
Masa budyniowa z żółtkami to kaloryczny domowy krem zawierający dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi szybko poziomu glukozy we krwi.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.