Przepis na masa budyniowa z żółtkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga

Żółtka umieść w misce.

Dodaj cukier i cukier z prawdziwą wanilią i ubij do powstania białej masy.

Do garnka wlej mleko i zagotuj.

Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.

Wlej masę na gotujące mleko i zmniejsz ogień.

Gotuj przez 4-5 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij ubijać.

Do masła dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników.

Masę schłodź w lodówce.

Masa budyniowa z żółtkami wykorzystana do przygotowania ciasta.
Masa budyniowa z żółtkami
Koszt przygotowania dania
14.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1934 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Masa budyniowa z żółtkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie budyniowej z żółtkami

Masa budyniowa z żółtkami to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciast i deserów. Masa budyniowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Można zrobić ją z dodatkiem czekolady lub innych dodatków. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanej masy. Masa nadaje się do ciasta oraz babeczek. Przepis na masę budyniową z żółtkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, żółtka jaj, cukier z prawdziwą wanilią, mleko.

Jak zrobić masę budyniową z żółtkami? Żółtka umieść w misce. Dodaj cukier i cukier z prawdziwą wanilią i ubij do powstania białej masy. Do garnka wlej mleko i zagotuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Wlej masę na gotujące mleko i zmniejsz ogień. Gotuj przez 4-5 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zacznij ubijać. Do masła dodaj masę budyniową i zmiksuj do połączenia składników. Masę schłodź w lodówce.

Żółtka jaj zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie to najczęściej spożywany rodzaj mleka. Z mleka można przygotowywać wiele różnych przetworów takich jak ser, twaróg, kefir czy jogurty. Mleko krowie zawiera laktozę, będącą cukrem mlecznym. Mleko zawiera duża ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy i krzywicy u dzieci.

Podsumowując domowa masa będzie idealna jako dodatek do ciasta. Łatwa masa sprawdzi się także do przygotowania deserów na zimno bez pieczenia. Dodatek owoców wzbogaci smak masy. Pyszna masa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Wartości odżywcze masy budyniowej z żółtkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
276.37 kcal
1934.56 kcal
Białko
4.11 g
28.80 g

Węglowodany w masie budyniowej z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
25.28 g
176.95 g
Węglowodany przyswajalne
25.28 g
176.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
18.27 g
127.90 g
Tłuszcze nasycone
11.88 g
83.16 g
Tłuszcze nienasycone
6.39 g
44.74 g
Cholesterol
135.46 mg
948.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na masa budyniowa z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
168.39 µg (mcg)
1178.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
3.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
1.00 µg (mcg)
6.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
4.56 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
164.77 µg (mcg)
1153.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.79 mg
Ryboflawina
0.15 mg
1.08 mg
Niacyna
0.52 mg
3.67 mg
Foliany
23.08 µg (mcg)
161.54 µg (mcg)
Beta karoten
38.70 µg (mcg)
270.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na masa budyniowa z żółtkami

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
25.11 mg
175.79 mg
Potas
96.68 mg
676.73 mg
Wapń
77.27 mg
540.92 mg
Fosfor
95.70 mg
669.93 mg
Magnez
9.22 mg
64.53 mg
Żelazo
0.63 mg
4.44 mg
Cynk
0.49 mg
3.42 mg
Miedź
0.03 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy budyniowej z żółtkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie budyniowej z żółtkami

Lista alergenów dla masy budyniowej z żółtkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania masy budyniowej z żółtkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na masa budyniowa z żółtkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób