Marynata do mięsa

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka marynaty obok mięsa
Marynata do mięsa
Marynata do mięsa to doskonały dodatek, który sprawia, że całe danie jest smaczne i niezwykle ciekawe. Przygotujesz ją samodzielnie w kilka chwil z prostych składników.
Przygotowanie 15 min
147 kcal
Kcal w porcji
41 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Miód (5 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do mięsa krok po kroku

Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, sosem sojowym, 2 łyżkami wody i miodem.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę.

Dopraw: łyżeczką oregano, łyżeczką bazylii, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Wybrany rodzaj mięsa marynuj od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na marynatę do mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat marynaty do mięsa

Marynata do mięsa to doskonały dodatek, który sprawia, że całe danie jest smaczne i niezwykle ciekawe. Przygotujesz ją samodzielnie w kilka chwil z prostych składników.

Przepis na marynatę do mięsa to pomysł na doskonały dodatek do wielu dań. Najlepsza marynato to taka, która łączy w sobie różne smaki, by całość finalnie była naprawdę smaczna. Wszystkie przyprawy, które są potrzebne, bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Ta domowa marynata jest smaczna i prosta. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania. Dzięki zawartości soku z cytryny i oliwy świetnie konserwuje mięso i przedłuża jego trwałość.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do mięsa, by była pyszna i dobra do wielu rodzajów mięsa, a przy tym szybka oraz łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Mięso w marynacie staje się delikatne i bardzo soczyste, a także zyskuje przepysznego smaku. Dzięki czemu posmakuje każdemu amatorowi mięsnych dań. Może się wydawać, że mięso należy marynować tylko, gdy chcemy je użyć na ruszcie, nie jest to jednak prawda! Dobrze jest marynować kawałki mięsa przed każdą obróbką termiczną. Przepis na marynatę jest naprawdę prosty i szybki, wystarczy tylko kilka minut, by połączyć wszystkie składniki. Tajemniczym produktem, który nadaje całości orientalnego smaku, jest sos sojowy, który dba też o odpowiednią słoność. Dodatek soku z cytryny sprawia, że mięso jest bardziej kruche, a także chroni je, przed powstawaniem szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do marynaty, gdyż cudownie podkreśla aromat ziół. Jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu mięso jest naprawdę wyborne. Potwierdzi to każdy, kto spróbuje tej marynaty. Świetnie sprawdzi się na większe przyjęcia, ale też na rodzinny obiad.

Alergeny w marynacie do mięsa

Lista alergenów dla marynaty do mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze marynaty do mięsa

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(41g)
Energia (kcal)
359.76
147.50
Białko (g)
2.10
0.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(41g)
Węglowodany (g)
7.87
3.23
Węglowodany przyswajalne (g)
7.14
2.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(41g)
Tłuszcz (g)
36.51
14.97
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
30.44
12.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.56
10.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.88
1.59
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(41g)
Witamina C (mg)
5.49
2.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(41g)
Sód (mg)
1000.67
410.27
Wapń (mg)
22.12
9.07
Żelazo (mg)
0.59
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do mięsa 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do mięsa

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
47.00