Marchewka na słodko

Opublikowano: 05.01.2024 r., 21:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka marchewka w garnku
Marchewka na słodko
Marchewka na słodko to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną marchew z masłem.
Przygotowanie 25 min
219 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka (1000 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na marchewkę na słodko krok po kroku

Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Następnie przełóż ją do garnka, zalej wodą (tak aby marchew całkowicie była przykryta) i dodaj szczyptę soli.

Kawałki marchewki ugotuj do miękkości.

Po ugotowaniu marchew przecedź na sicie.

Do jeszcze ciepłej marchwi dodaj masło oraz cukier i delikatnie wymieszaj.

Gotową marchewkę na słodko podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na marchewkę na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,0% osób

Więcej informacji na temat marchewki na słodko

Marchewka na słodko świetnie sprawdzi się jako surówka do obiadu dla dzieci i dorosłych. Gotowana marchew doskonale pasuje do udka pieczonego podanego z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzony przepis na marchewkę na słodko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania surówki potrzebne będą następujące produkty: marchew, cukier, masło oraz sól.

A jak zrobić marchewkę na słodko? Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie przełóż ją do garnka, zalej wodą (tak aby marchew całkowicie była przykryta) i dodaj szczyptę soli. Kawałki marchewki ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu marchew przecedź na sicie. Do jeszcze ciepłej marchwi dodaj masło oraz cukier i delikatnie wymieszaj. Gotową marchewkę na słodko podawaj na ciepło.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować marchew na słodko. Po delikatnej modyfikacji przepisu wyjdzie doskonała marchew zasmażana, warto poddusić ją z dodatkiem masła na patelni. Marchew na słodko świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Pyszna marchew gotowana jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w marchewce na słodko

Lista alergenów dla marchewki na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze marchewki na słodko

na 100g gotowej potrawy

Marchewka na słodko to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Marchew stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
109.96
219.91
Białko (g)
0.90
1.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.13
22.25
Węglowodany przyswajalne (g)
8.65
17.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
4.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.40
14.80
Tłuszcze nasycone (g)
4.96
9.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.43
4.87
Cholesterol (mg)
19.03
38.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
799.47
1598.94
Witamina B6 (mg)
0.12
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina C (mg)
5.22
10.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.79
1.58
Retinol (µg (mcg))
59.38
118.76
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
0.87
1.74
Foliany (µg (mcg))
17.08
34.16
Beta karoten (µg (mcg))
7345.84
14691.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
62.06
124.12
Potas (mg)
285.36
570.73
Wapń (mg)
31.35
62.71
Fosfor (mg)
33.10
66.19
Magnez (mg)
10.80
21.59
Żelazo (mg)
0.27
0.54
Cynk (mg)
0.22
0.44
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki na słodko 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki na słodko

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
10.00