Makowiec królewski
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło - 1 i 1/2 kostki (300 g)
- Cukier puder (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietana 18% - 1 łyżka (25 g)
- Masa makowa (800 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie) (100 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Czekolada deserowa (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na makowca królewskiego krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, przesiej połowę ilości cukru pudru, dodaj proszek do pieczenia. Dodaj pół kostki masła i dokładnie posiekaj nożem.
Dodaj żółtka jaj, kwaśną śmietanę i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na wielkość spodu blaszki.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą makową.
Masę makową z jabłkiem przełóż na spód ciasta i wyrównaj z wierzchu.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. godzinę.
Do rondelka wsyp zmielone orzechy, dodaj mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje.
Kostkę masła ubij mikserem z pozostałym cukrem pudrem.
Masę orzechową wyłóż na wystudzony makowiec i wyrównaj z wierzchu.
Do rondelka wlej śmietankę i zagotuj.
Dodaj kostki czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na kilka minut do ostudzenia.
Wylej polewę na ciasto i wstaw do lodówki, aby stężała.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowca królewskiego
Makowiec królewski to wyjątkowa wersja makowego ciasta z wieloma dodatkami, które nadają mu charakterystyczny wygląd i smak. Co prawda, makowiec podawany jest głównie w okolicach świąt Bożego Narodzenia lub świąt wielkanocnych, jednak makowiec królewski to świetny pomysł na pyszne, efektowe ciasto również na inne okazje. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić makowiec królewski koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy krok po kroku. Przepis na makowiec królewski jest dość czasochłonny i pracochłonny. Efekt końcowy jest jednak zdecydowanie wart wysiłku. Pamiętaj jednak, że nie jest to ciasto, które przygotujesz na ostatnią chwilę, dlatego zaplanuj sobie to odpowiednio wcześnie. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania tego pysznego ciasta? Składa się ono z czterech głównych elementów: kruchego spodu, masy makowej, masy orzechowej oraz polewy z czekoladą. Świetnym rozwiązaniem jest gotowa masa makowa z puszki, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Mimo wykorzystania gotowej masy, która często uchodzi za gorszą w smaku, makowiec ucierany z gotową masą makową może być równie pyszny co to ten przygotowany całkowicie samodzielnie. Dlatego nie bój się jej wykorzystywać, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Co prawda, skład sklepowej masy makowej może budzić zastrzeżenia, przede wszystkim w kwestii wysokiej zawartości cukru i syropu glukozowego. Jednak jako deser świąteczny, czy ciasto spożywane okazjonalnie na pewno nie zaszkodzi. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz samodzielnie przygotować masę makową ze świeżego maku, bakalii, owoców świeżych i suszonych. Oprócz typowych składników niezbędnych do przygotowania kruchego spody oraz masy makowej potrzebujesz również mielonych orzechów włoskich, mleka i masła do przygotowania masy orzechowej, a także czekolady deserowej (lub mieszanki czekolad mlecznej i gorzkiej) oraz śmietanki, jako składniki polewy. Do udekorowania ciasta najczęściej używane są bakalie i suszone owoce.
Alergeny w makowcu królewskim
Lista alergenów dla makowca królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka z orzechów włoskich (mielone orzechy włoskie)
Wartości odżywcze makowca królewskiego
Masło można zastąpić margaryną w celu ograniczenia podaży nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.