Makaron z jarmużem
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Jarmuż (300 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 szt (5 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (10 ml)
- Orzeszki pinii - 4 łyżki (40 g)
- Ser parmezan (150 g)
Przepis na makaron z jarmużem krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę, a następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
Jarmuż opłucz, usuń zgrubiałe łodyżki i dodaj do pozostałych warzyw. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i sok z cytryny.
Makaron wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj zioła, sól i pieprz, a także starty ser. Dokładnie przemieszaj. Ozdób orzeszkami piniowymi.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z jarmużem
Makaron z jarmużem jest daniem prostym, a przy tym niezwykle apetycznym i zdrowym. To wspaniały sposób na szybki lunch, kolację, czy obiad. Całość zabiera niewiele czasu, a jarmuż przygotowany w ten sposób smakuje tak dobrze, że przypadnie do gustu nawet tym osobom, które podchodzą do tego warzywa niezbyt przychylnie. Całość można podawać zarówno z makaronem pełnoziarnistym, jak i wersja białą. To danie dobre zarówno na diecie, jak i w codziennym, zwykłym menu.
Ten przepis na makaron z jarmużem pozwala na stworzenie dania, które nie tylko zaskakuje wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem, ale również jest bardzo zdrowe. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu. Choć jarmuż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych, nie gości w menu zbyt często. To ze względu na dość specyficzny smak, który ciężko jest wkomponować w poszczególne dania. Jednak ten przepis sprawia, że staje się on naprawdę bardzo smacznym warzywem, którego smak jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Połączony razem z czosnkiem, cebulą i ostrą papryczką chili tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z jarmużem w najprostszej wersji, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość jest niezwykle prosta, pełna smaku, a w dodatku bardzo zdrowa. Wykonanie go zajmie mniej niż pół godziny, dzięki czemu będzie świetną opcją na danie awaryjne. Do jego wykonania sprawdzi się zarówno świeży jarmuż, jak i wersja mrożona. To wspaniała opcja na danie pełne błonnika i dostarczające sporo wapnia. To dlatego, że jarmuż jest jego wspaniałym źródłem.
To danie to świetny pomysł na kolację, lunch, ale również na obiad. Jest niezwykle sycące i pełne błonnika. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe.
Alergeny w makaronie z jarmużem
Lista alergenów dla makaronu z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z jarmużem
To niezwykle zdrowe danie, które może gościć w menu codziennie.
Energia i białka
(233g)
Węglowodany
(233g)
Tłuszcze
(233g)
Witaminy
(233g)
Składniki mineralne
(233g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.