Makaron z jarmużem

Opublikowano: 18.10.2021 r., 12:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z jarmużem w misce
Makaron z jarmużem
Makaron z jarmużem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale również zdrowych posiłków, które można przygotować w bardzo krótkim czasie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
617 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
  • Jarmuż (300 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 szt (5 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (10 ml)
  • Orzeszki pinii - 4 łyżki (40 g)
  • Ser parmezan (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na makaron z jarmużem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę, a następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek.

Jarmuż opłucz, usuń zgrubiałe łodyżki i dodaj do pozostałych warzyw. Całość smaż przez 5 minut. Następnie dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili i sok z cytryny.

Makaron wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj zioła, sól i pieprz, a także starty ser. Dokładnie przemieszaj. Ozdób orzeszkami piniowymi.

Jak oceniasz przepis na makaron z jarmużem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu z jarmużem

Makaron z jarmużem jest daniem prostym, a przy tym niezwykle apetycznym i zdrowym. To wspaniały sposób na szybki lunch, kolację, czy obiad. Całość zabiera niewiele czasu, a jarmuż przygotowany w ten sposób smakuje tak dobrze, że przypadnie do gustu nawet tym osobom, które podchodzą do tego warzywa niezbyt przychylnie. Całość można podawać zarówno z makaronem pełnoziarnistym, jak i wersja białą. To danie dobre zarówno na diecie, jak i w codziennym, zwykłym menu.

Ten przepis na makaron z jarmużem pozwala na stworzenie dania, które nie tylko zaskakuje wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem, ale również jest bardzo zdrowe. Całość zawiera dużą ilość tego zdrowego warzywa, które po podsmażeniu staje się bardzo chrupiące i świetnie sprawdza się z dodatkiem makaronu. Choć jarmuż jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych, nie gości w menu zbyt często. To ze względu na dość specyficzny smak, który ciężko jest wkomponować w poszczególne dania. Jednak ten przepis sprawia, że staje się on naprawdę bardzo smacznym warzywem, którego smak jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Połączony razem z czosnkiem, cebulą i ostrą papryczką chili tworzy naprawdę wspaniałą kompozycję smakową.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z jarmużem w najprostszej wersji, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość jest niezwykle prosta, pełna smaku, a w dodatku bardzo zdrowa. Wykonanie go zajmie mniej niż pół godziny, dzięki czemu będzie świetną opcją na danie awaryjne. Do jego wykonania sprawdzi się zarówno świeży jarmuż, jak i wersja mrożona. To wspaniała opcja na danie pełne błonnika i dostarczające sporo wapnia. To dlatego, że jarmuż jest jego wspaniałym źródłem.

To danie to świetny pomysł na kolację, lunch, ale również na obiad. Jest niezwykle sycące i pełne błonnika. Osoby na diecie, które zwiększają ilość białka mogą zastąpić brązowy makaron wersją ze strączków, dzięki czemu posiłek będzie lepiej zbilansowany. W takiej wersji danie jest pyszne, ale również dietetyczne. Całość można również jeść na zimno, jako sałatkę, w takiej opcji danie jest równie smaczne i zdrowe.

Alergeny w makaronie z jarmużem

Lista alergenów dla makaronu z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z jarmużem

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowe danie, które może gościć w menu codziennie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
264.96
617.36
Białko (g)
11.17
26.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
23.82
55.50
Węglowodany przyswajalne (g)
19.39
45.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.42
10.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
14.65
34.13
Tłuszcze nasycone (g)
5.10
11.88
Tłuszcze nienasycone (g)
9.55
22.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.84
15.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
6.32
Cholesterol (mg)
10.97
25.55
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A (µg (mcg))
111.43
259.63
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.45
Witamina C (mg)
32.65
76.08
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.19
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.63
3.79
Retinol (µg (mcg))
32.42
75.54
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.39
Ryboflawina (mg)
0.23
0.54
Niacyna (mg)
2.78
6.48
Foliany (µg (mcg))
40.88
95.25
Beta karoten (µg (mcg))
940.25
2190.79
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
211.35
492.46
Potas (mg)
276.23
643.62
Wapń (mg)
285.80
665.92
Fosfor (mg)
237.46
553.29
Magnez (mg)
58.16
135.52
Żelazo (mg)
1.87
4.37
Cynk (mg)
1.53
3.57
Miedź (mg)
0.20
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z jarmużem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z jarmużem

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Jarmuż
300 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.75
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 szt
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Orzeszki pinii
40 g
4 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Koszt składników
89.00