Makaron z grzybami leśnymi
- Świeże leśne grzyby (300 g)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Oliwa z oliwek - 2 szt (30 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
Przepis na makaron z grzybami leśnymi krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej pokrojone w plasterki grzyby.
Makaron ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź.
Na patelnię wlej śmietankę i połącz z cebulą i pieczarkami.
Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do sosu.
Sos wymieszaj z makaronem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z grzybami leśnymi
Makaron z grzybami leśnymi jest wspaniałą opcją na naprawdę szybki, ale bardzo smaczny posiłek. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekt końcowy zachwyca. Makaron skąpany jest w bardzo kremowym sosie z dodatkiem leśnych grzybów, które podsmażone, a następnie duszone w śmietance stają się bardzo miękkie i soczyste. Tak przygotowany posiłek na pewno przypadnie do gustu miłośnikom grzybów pod każdą postacią. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z grzybami leśnymi, by był niezwykle smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, ta receptura na pewno ci się spodoba. Całość zajmuje niezbyt dużo czasu, a danie które powstaje zachwyca smakiem i fakturą.
Przepis na makaron z grzybami leśnymi jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego na pewno będzie świetną opcją dla wszystkich początkujących kucharzy, ale nie tylko. To danie, choć łatwe, wcale nie jest nudne ani banalne. Całość wyróżnia się fantastycznym, odpowiednio wywarzonym smakiem, który zachwyca. To danie jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Do całości używa się grzybów leśnych, które wspaniale współgrają ze smakiem makaronu i śmietanowym sosem. Idealnie sprawdzą się w tej opcji borowiki. Tutaj mniej pasują grzyby suszone, można za to użyć tych mrożonych. W przypadku braku dostępu do grzybów leśnych można też zastąpić je pieczarkami, które w odpowiedniej oprawie również mogą zachwycać.
To bardzo łatwe i szybkie danie, które będzie najlepszym wyborem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Choć jest proste zaskakuje wyjątkowym smakiem. To dzięki wspaniałemu sosowi.
W tej opcji warto jest użyć makaronu pełnoziarnistego lub z dodatkiem nasion roślin strączkowych, które dostarczą odpowiedniej ilości białka do całości. Makaron taki ma również mniejszy indeks glikemiczny co świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej i dla osób z insulinoopornością.
To danie tak dobre, że znika z talerzy w ekspresowym tempie, dlatego warto od razu przygotować większą jego porcję. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To niezwykle pyszne połączenia grzybów, makaronu, cebuli i śmietanki, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową.
Alergeny w makaronie z grzybami leśnymi
Lista alergenów dla makaronu z grzybami leśnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze makaronu z grzybami leśnymi
To zdrowe danie, które dostarcza sporo selenu.
Energia i białka
(403g)
Węglowodany
(403g)
Tłuszcze
(403g)
Witaminy
(403g)
Składniki mineralne
(403g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.