Makaron szpinakowy

Opublikowano: 02.10.2022 r., 21:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron szpinakowy ułożony na drewnianym talerzu.
Makaron szpinakowy
Makaron szpinakowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Własnoręcznie przygotowany makaron można przygotować w różnego rodzaju sosie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
364 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na makaron szpinakowy krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną.

Szpinak rozdrobnij blenderem.

Dodaj szpinak do mąki.

Wbij jajka i dodaj roztopione masło oraz sól.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odłóż ciasto pod przykryciem na 20 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój nożem na kawałki.

Jak oceniasz przepis na makaron szpinakowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu szpinakowego

Makaron szpinakowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Makaron przygotować można w różnych rodzajach sosu. Zielony makaron podany z sosem sprawdzi się na kolację oraz obiad dla całej rodziny. Makaron z liści szpinaku można przygotować także w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką do makaronu. Przepis na makaron szpinakowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak świeży, jajka, masło, sól.

Jak zrobić makaron szpinakowy? Na stolnicę przesiej mąkę pszenną. Szpinak rozdrobnij blenderem. Dodaj szpinak do mąki. Wbij jajka i dodaj roztopione masło oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto. Odłóż ciasto pod przykryciem na 20 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój nożem na kawałki.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując: zielony makaron jest najlepszy podany z aromatycznym sosem. Smaczny makaron można przygotować z mrożonego szpinaku. Świeży szpinak wymieniamy na mrożony w tej samej proporcji. Sprawdzony przepis nie sprawi Ci dużego problemu. Domowy warzywny makaron będzie pięknie prezentował się na talerzu. Makaron z liści szpinaku przygotować można także z dodatkiem czosnku. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaron zielony przygotować można także z pietruszką zamiast szpinaku.

Alergeny w makaronie szpinakowym

Lista alergenów dla makaronu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makaronu szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Makaron szpinakowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron zawiera sporą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich w dużych ilościach spożywać chorzy na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
242.94
364.41
Białko (g)
9.66
14.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
34.84
52.26
Węglowodany przyswajalne (g)
34.17
51.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.48
11.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.86
7.29
Tłuszcze nienasycone (g)
2.62
3.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.19
Tiamina (mg)
0.47
0.71
Ryboflawina (mg)
0.34
0.51
Niacyna (mg)
3.27
4.90
Foliany (µg (mcg))
134.75
202.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
50.40
75.60
Potas (mg)
255.14
382.71
Wapń (mg)
50.18
75.28
Fosfor (mg)
107.29
160.94
Magnez (mg)
43.03
64.55
Żelazo (mg)
3.69
5.54
Cynk (mg)
0.88
1.31
Miedź (mg)
0.14
0.21
Mangan (mg)
0.62
0.93
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu szpinakowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu szpinakowego

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
24.00