Makaron szpinakowy
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Szpinak (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (40 g)
Przepis na makaron szpinakowy krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną.
Szpinak rozdrobnij blenderem.
Dodaj szpinak do mąki.
Wbij jajka i dodaj roztopione masło oraz sól.
Zagnieć gładkie ciasto.
Odłóż ciasto pod przykryciem na 20 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój nożem na kawałki.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
-
Penne ze szpinakiem
-
Szpinak nowozelandzki
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Więcej informacji na temat makaronu szpinakowego
Makaron szpinakowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Makaron przygotować można w różnych rodzajach sosu. Zielony makaron podany z sosem sprawdzi się na kolację oraz obiad dla całej rodziny. Makaron z liści szpinaku można przygotować także w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką do makaronu. Przepis na makaron szpinakowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak świeży, jajka, masło, sól.
Jak zrobić makaron szpinakowy? Na stolnicę przesiej mąkę pszenną. Szpinak rozdrobnij blenderem. Dodaj szpinak do mąki. Wbij jajka i dodaj roztopione masło oraz sól. Zagnieć gładkie ciasto. Odłóż ciasto pod przykryciem na 20 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i pokrój nożem na kawałki.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując: zielony makaron jest najlepszy podany z aromatycznym sosem. Smaczny makaron można przygotować z mrożonego szpinaku. Świeży szpinak wymieniamy na mrożony w tej samej proporcji. Sprawdzony przepis nie sprawi Ci dużego problemu. Domowy warzywny makaron będzie pięknie prezentował się na talerzu. Makaron z liści szpinaku przygotować można także z dodatkiem czosnku. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaron zielony przygotować można także z pietruszką zamiast szpinaku.
Alergeny w makaronie szpinakowym
Lista alergenów dla makaronu szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makaronu szpinakowego
Makaron szpinakowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron zawiera sporą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich w dużych ilościach spożywać chorzy na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.