Lukier z białek
- Białko jajka - z 2 jaj (70 szt.)
- Cukier puder (200 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na lukier z białek krok po kroku
Cukier przesiej przez sito.
Białko wlej do dużej miski, dodaj cukier i sok z cytryny.
Miksuj mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru.
Więcej informacji na temat lukru z białek
Lukier z białek, cukru, dodatku soku z cytryny znany jest również jako lukier królewski. Wykorzystuje się go przede wszystkim do dekoracji wypieków, aby nadać im efektowny wygląd. Najczęściej lukru używamy do ciasta, do drożdżówek, ciasteczek, a teraz w okresie świątecznym lukrem dekorujemy pierniczki. Z gęstego lukru można na ciasteczkach stworzyć najróżniejsze wzory, nadając im niepowtarzalny wygląd. Do ozdabiania wypieków jest najlepszy.
Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe. Zanim ostygnie, ciasteczka możemy dowolnie udekorować różnymi ozdobami, posypką czy koralikami. A dodatek barwnika spożywczego do lukru sprawi, że będziemy mieć dekorację w różnych kolorach, nadaje naszym wypiekom jeszcze bardziej efektowny wygląd. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier.
Przepis jest bardzo łatwy. Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru, np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić, dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.
Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.
Jak zrobić lukier z białek? Jest to bardzo prosty przepis, w którym mamy tylko 3 składniki. Poniżej przestawiam swój pomysł na lukier. Do miski wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł. Mam nadzieje, że przepis na lukier z białek zagości u Ciebie w domu podczas przygotowania świątecznych wypieków.
Alergeny w lukrze z białek
Lista alergenów dla Lukru z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze lukru z białek
Lukier jest idealny do dekorowania pierników.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.