Lukier z białek

Opublikowano: 07.12.2022 r., 16:43 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekorowane pierniczki świąteczne
Lukier z białek
Lukier z białek jest najlepszym dodatkiem do wypieków. Nadaje słodki smak ciastom oraz ciasteczkom, do tego bardzo efektownie wygląda. Dodając barwniki spożywcze, możemy uzyskać kurier w różnych kolorach i udekorowane ciasteczka będą jeszcze bardziej cieszyły oko.
Przygotowanie 15 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Białko jajka - z 2 jaj (70 szt.)
  • Cukier puder (200 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na lukier z białek krok po kroku

Cukier przesiej przez sito.

Białko wlej do dużej miski, dodaj cukier i sok z cytryny.

Miksuj mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru.

Jak oceniasz przepis na lukier z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat lukru z białek

Lukier z białek, cukru, dodatku soku z cytryny znany jest również jako lukier królewski. Wykorzystuje się go przede wszystkim do dekoracji wypieków, aby nadać im efektowny wygląd. Najczęściej lukru używamy do ciasta, do drożdżówek, ciasteczek, a teraz w okresie świątecznym lukrem dekorujemy pierniczki. Z gęstego lukru można na ciasteczkach stworzyć najróżniejsze wzory, nadając im niepowtarzalny wygląd. Do ozdabiania wypieków jest najlepszy.

Jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach, dzięki czemu nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe. Zanim ostygnie, ciasteczka możemy dowolnie udekorować różnymi ozdobami, posypką czy koralikami. A dodatek barwnika spożywczego do lukru sprawi, że będziemy mieć dekorację w różnych kolorach, nadaje naszym wypiekom jeszcze bardziej efektowny wygląd. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier.

Przepis jest bardzo łatwy. Przyjmuje się zasadę, że proporcja białka do cukru pudru wynosi 1: 5. Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru, np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić, dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.

Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.

Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.

Jak zrobić lukier z białek? Jest to bardzo prosty przepis, w którym mamy tylko 3 składniki. Poniżej przestawiam swój pomysł na lukier. Do miski wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł. Mam nadzieje, że przepis na lukier z białek zagości u Ciebie w domu podczas przygotowania świątecznych wypieków.

Alergeny w lukrze z białek

Lista alergenów dla Lukru z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze lukru z białek

na 100g gotowej potrawy

Lukier jest idealny do dekorowania pierników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
77.02
0.00
Białko (g)
10.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
8.19
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
8.19
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.01
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.00
Witamina C (mg)
0.29
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.41
0.00
Niacyna (mg)
0.10
0.00
Foliany (µg (mcg))
3.82
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.01
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
152.48
0.00
Potas (mg)
150.49
0.00
Wapń (mg)
6.54
0.00
Fosfor (mg)
13.82
0.00
Magnez (mg)
10.14
0.00
Żelazo (mg)
0.08
0.00
Cynk (mg)
0.03
0.00
Miedź (mg)
0.02
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru z białek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru z białek

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
70 szt.
z 2 jaj
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 12
70.00
Za 70 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
75.00