Jak zrobić lukier plastyczny?

Jak zrobić lukier plastyczny
Jak zrobić lukier plastyczny
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2023 r., 15:37 | Autor: Oliwia Gawron

Lukier plastyczny lub masa cukrowa to idealne wykończenie słodkich ciast, lub tortów, dlatego koniecznie przekonaj się jak zrobić lukier plastyczny.

  1. Przygotuj żelatynę i odstaw na 15 minut.
  2. Podgrzewaj delikatnie żelatynę na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj glukozę w płynie i podgrzewaj 3 minuty, mieszając.
  4. Przelej całość do miski, dodaj ulubiony barwnik i aromat.
  5. Wciąż mieszając, wsypuj cukier puder.
  6. Dodawaj stopniowo cukier puder, aż masa cukrowa nie stanie się jednolita i plastyczna.

Na końcu rozwałkuj masę i ozdób dowolne ciasto.

Jak zrobić lukier plastyczny? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj powiem Ci jak zrobić lukier plastyczny. Wszystkie składniki na Twój domowy lukier kupisz w większym markecie lub sklepie cukierniczym.

Będzie to idealny pomysł na ozdobny lukier do ciast i tortów, który wykonasz samemu.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na lukier plastyczny.

  1. Przygotuj żelatynę i odstaw na 15 minut.
  2. Podgrzewaj delikatnie żelatynę na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj glukozę w płynie i podgrzewaj 3 minuty, mieszając.
  4. Przelej całość do miski, dodaj ulubiony barwnik i aromat.
  5. Wciąż mieszając, wsypuj cukier puder.
  6. Dodawaj stopniowo cukier puder, aż masa cukrowa nie stanie się jednolita i plastyczna.

Na końcu rozwałkuj masę i ozdób dowolne ciasto.

Dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu na ciasto lub tort, gdzie może być wykorzystana masa plastyczna, koniecznie pozna moją propozycję na tort z lekkim waniliowym kremem.

Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować masło, mleko, dwa żółtka jaj, mąkę, w moim przepisie skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, możesz zamienić ją na mąkę w wersji bezglutenowej, czyli np. mąka ryżowa.

Oprócz tego skrobia ziemniaczana, która jest bezglutenowa, cukier waniliowy i zwykły cukier. Zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak większej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić lekki krem do tortu?

Zacznijmy od przesiania mąki przez sitko, następnie wymieszaj ją z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Wlej mleko, jednak niecałe. Najlepiej, gdy wlejesz teraz około dwóch szklanek, wbij żółtka jaj i miksuj za pomocą miksera.

W tym przepisie nie będziemy używać białek jaj, nie wyrzucaj ich. W prosty sposób przygotujesz z nich bezę, być może przyda Ci się ona do Twojego tortu.

W tym czasie podgrzej w rondelku pozostałą ilość mleka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Na końcu dodaj wcześniej przygotowaną masę z żółtkami jaj. Mieszaj, a gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.

W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój sprawdzony przepis na najlepszy fit krem. Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.

Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto