Lukier królewski

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekoracja ciasta lukrem królewskim
Lukier królewski
Lukier królewski to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do ciast i ciasteczek własnego wypieku. Lukier na bazie jajek ma gęstą konsystencję i nie zawiera tak dużej ilości cukru co tradycyjny.
Przygotowanie 10 min
632 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Białko jajka (10 szt.)
  • Cukier puder - 1,5 szklanki (300 g)
  • Sok z limonki - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na lukier królewski krok po kroku

W misce umieść białka jaj i zacznij ubijać.

Dodaj cukier puder oraz sok z limonki i ubij do powstania gładkiej masy.

Dodaj do lukru aromat waniliowy i wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na lukier królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat lukieru królewskiego

Lukier królewski to wspaniały pomysł na łatwy lukier do dekoracji ciast i pierników. Lukier przygotowuje się na bazie białka jaj i cukru. Można go dowolnie aromatyzować i barwić za pomocą barwników spożywczych. Przepis na lukier jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: białko jaj, cukier puder, sok z limonki, aromat waniliowy.

Jak zrobić lukier królewski? W misce umieść białka jaj i zacznij ubijać. Dodaj cukier puder oraz sok z limonki i ubij do powstania gładkiej masy. Dodaj do lukru aromat waniliowy i wymieszaj dokładnie. Lukier najłatwiej nakładać na wypieki za pomocą rękawa cukierniczego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić.

Podsumowując szybki to zrobienia lukier to najlepszy sposób na polewę do ciasta lub do pierników. Prosty przepis można dowolnie modyfikować, dodają różne aromaty i kolorowe barwniki. Lukier można przechowywać w lodówce przez kilka godzin po przygotowaniu.

Alergeny w lukierze królewskim

Lista alergenów dla lukieru królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze lukieru królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Lukier królewski to dodatek do ciastek zawierający dużą ilość cukru. Lukier jest dość kaloryczny i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Lukru nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
194.50
632.12
Białko (g)
5.48
17.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
43.72
142.11
Węglowodany przyswajalne (g)
43.70
142.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
0.14
0.46
Witamina B6 (mg)
0.01
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.15
Witamina C (mg)
2.14
6.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.01
Ryboflawina (mg)
0.23
0.75
Niacyna (mg)
0.07
0.21
Foliany (µg (mcg))
2.71
8.82
Beta karoten (µg (mcg))
2.14
6.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
84.00
273.00
Potas (mg)
90.71
294.82
Wapń (mg)
4.93
16.02
Fosfor (mg)
8.50
27.62
Magnez (mg)
6.07
19.73
Żelazo (mg)
0.07
0.23
Cynk (mg)
0.02
0.08
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny lukieru królewskiego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukieru królewskiego

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier puder
300 g
1,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Sok z limonki
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 ml
Koszt składników
21.00