Lukanka

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna bułgarska kiełbasa lukanka.
Lukanka
Lukanka to tradycyjna bułgarska kiełbasa dojrzewająca. Kiełbasa jest doskonałym dodatkiem do jajecznicy lub jako wędlina na kanapki. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
273 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe - 1 opakowanie (400 g)
  • Mięso mielone wołowe - 1 opakowanie (400 g)
  • Mięso mielone cielęce - 1 opakowanie (400 g)
  • Jelito wieprzowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, kumin, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
maszynka do kiełbasy

Przepis na lukanka krok po kroku

Mięso umieść w misce, dodaj sól i pieprz oraz resztę przypraw i wymieszaj.

Wlej 150 ml wody i wymieszaj delikatnie.

Odstaw na dobę, aż mięso wchłonie wodę i przyprawy.

Namocz jelita i faszeruj je mięsem.

Możesz użyć do tego maszynki i specjalnej końcówki do nadziewania kiełbasy.

Kiełbasę należy powiesić w chłodnym suchym miejscu na około 30 dni.

Po tym czasie można ją przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na lukanka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat lukanka

Lukanka to tradycyjna bułgarska wędlina przygotowywana z różnego rodzaju mięsa. Surowa dojrzewająca kiełbasa suszona jest przez prawie 100 dni. Aby przygotować kiełbasę w domu należy mieć odpowiednie do jej przechowywania warunki. Najlepiej chłodną, lecz niewilgotną piwnicę. Przepis na kiełbasę jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia kiełbasy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe i mięso mielone cielęce lub baranie, czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, kumin, cynamon, papryka ostra, papryka wędzona, jelito wieprzowe.

Jak zrobić kiełbasę lukanka? Mięso umieść w misce, dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie mielone, kumin, cynamon, paprykę ostrą i wędzoną, wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj delikatnie. Odstaw na dobę, aż mięso wchłonie wodę i przyprawy. Namocz jelita i faszeruj je mięsem. Możesz użyć do tego maszynki i specjalnej końcówki do nadziewania kiełbasy. Kiełbasę należy powiesić w chłodnym suchym miejscu na około 30 dni. Po tym czasie można ją przechowywać w lodówce.

Mięso wieprzowe jest przed wszystkim bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest substratem do produkcji hormonów oraz enzymów trawiennych. Wieprzowina jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Mięso do przygotowania kiełbasy najlepiej zmielić samodzielnie, powinno być ono dość tłuste, aby kiełbasa miała odpowiednią konsystencję. Suszona kiełbasa jest zdrowa, powinna być jednak przygotowana z pewnego mięsa, przebadanego na zawartość pasożytów.

Podsumowując lukanka to doskonała kiełbasa nadająca się na kanapki lub jako dodatek do jajecznicy czy leczo. Tradycyjną kiełbasę możesz kupić podróżując po Bułgarii. Tak przygotowana w domu będzie równie smaczna, lecz ciężko dobrać odpowiednią mieszankę przypraw odpowiadającą tradycyjnej bułgarskiej kiełbasie.

Alergeny w lukanka

Lista alergenów dla lukanka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukanka

Wartości odżywcze lukanka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
228.06
273.68
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
17.08
20.49
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.22
20.66
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
10.12
Tłuszcze nienasycone (g)
8.78
10.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.77
9.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.22
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.94
74.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
1.94
2.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.45
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.65
1.99
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.23
0.27
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.94
2.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.34
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.57
5.49
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.84
5.81
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.26
2.71
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
72.58
87.10
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
244.84
293.81
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.87
16.65
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
171.61
205.94
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.61
25.94
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
1.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.88
3.46
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lukanka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukanka

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
1 opakowanie
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
400 g
1 opakowanie
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Mięso mielone cielęce
400 g
1 opakowanie
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Jelito wieprzowe
40 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
50.00