Łopatka z piekarnika

Opublikowano: 28.04.2022 r., 11:24 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łopatka z piekarnika na desce
Łopatka z piekarnika
Łopatka pieczona to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj ją koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 75 min
511 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1 g)
  • Olej rzepakowy (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska

Przepis na łopatkę z piekarnika krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.

Do miseczki wlewamy olej oraz dodajemy przyprawy. Składniki mieszamy.

Marynatą dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy je do lodówki celem zamarynowania się na całą noc.

Na drugi dzień przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zamykamy je pokrywą lub zasłaniamy folią aluminiową.

Łopatkę pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze około 15 minut w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na łopatkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat łopatki z piekarnika

Najlepsza łopatka z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso pieczone w całości w marynacie przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić łopatkę z piekarnika? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Do miseczki wlewamy olej oraz dodajemy przyprawy. Składniki mieszamy. Marynatą dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy je do lodówki celem zamarynowania się na całą noc. Na drugi dzień przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zamykamy je pokrywą lub zasłaniamy folią aluminiową. Łopatkę pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze około 15 minut w piekarniku.

Sprawdzony przepis na łopatkę z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Smaczna łopatka wieprzowa pieczona w całości odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w łopatce z piekarnika

Lista alergenów dla łopatki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na łopatkę z piekarnika

Wartości odżywcze łopatki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
568.00
511.20
Białko (g)
8.60
7.74
Fenyloalanina (mg)
0.34
0.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
59.00
53.10
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
6.78
Tłuszcze nienasycone (g)
51.47
46.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.01
33.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.46
13.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina D (µg (mcg))
0.85
0.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
32.50
29.25
Potas (mg)
151.00
135.90
Wapń (mg)
7.50
6.75
Żelazo (mg)
0.53
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki z piekarnika 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łopatki z piekarnika

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
24.00