Lekka zupa
- Marchewka (135 g)
- Pietruszka (90 g)
- Seler korzeniowy (40 g)
- Masło (10 g)
- Groszek zielony mrożony (225 g)
- Ziemniaki późne (700 g)
- Kalafior (1100 g)
- Natka pietruszki (25 g)
- Koperek (25 g)
Przepis na lekką zupę krok po kroku
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę, następnie wraz z zielem angielskim, liściem laurowym zalej wodą, dodaj masło i sól. Gotuj 10 minut.
Dodaj groszek i gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i ponownie gotuj 10 minut.
Dodaj kalafior pokrojony na różyczki i gotuj zupę ostatnie 10 minut.
Na końcu wrzuć do zupy posiekany koperek i natkę.
Więcej informacji na temat lekkiej zupy
Lekka zupa to doskonała opcja, która sprawdzi się na obiad i kolację. Jest po brzegi wypełniona jarzynami i smacznymi ziołami. To doskonały wybór na co dzień.
Przepis na lekką zupę to świetny pomysł na łatwe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dowiesz się z niego jak ugotować zupę, która smakuje wyśmienicie, a przy okazji jest źródłem wielu witamin, błonnika i składników mineralnych. Ta zupa jest również lekkostrawna, więc sprawdzi się świetnie na wszelkiego rodzaju dietach. W tym także diecie redukcyjnej. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linie. Przepis na zupę jarzynową z mrożonki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lekką zupę, by była szybka, łatwa i tania, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Lekka zupa jarzynowa to również świetna opcja dla dzieci. Jest delikatna i smaczna. Jeśli przygotowujesz ją dla niemowlaka, pamiętaj jednak, by nie dodawać do dania soli. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, kalafior i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać również ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Ta wiosenna zupa warzywna będzie równie dobra z mrożonki. Wystarczy do mrożonych warzyw dodać odpowiednią porcję ziemniaków, które wspaniale skomponują się z resztą i sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące. Ziemniaki powinny być pokrojone na dość małe kawałki, dzięki czemu ich gotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. To naprawdę pyszna zupa, która sprawdzi się również dla dzieci.
Alergeny w lekkiej zupie
Lista alergenów dla lekkiej zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze lekkiej zupy
To zupa, która dostarcza sporą ilość błonnika i witamin.
Energia i białka
(588g)
Węglowodany
(588g)
Tłuszcze
(588g)
Witaminy
(588g)
Składniki mineralne
(588g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.