Lekka zupa

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa warzywna w misce
Lekka zupa
Lekka zupa to doskonała opcja, która sprawdzi się na obiad i kolację. Jest po brzegi wypełniona jarzynami i smacznymi ziołami. To doskonały wybór na co dzień.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 40 min
304 kcal
Kcal w porcji
588 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (135 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (40 g)
  • Masło (10 g)
  • Groszek zielony mrożony (225 g)
  • Ziemniaki późne (700 g)
  • Kalafior (1100 g)
  • Natka pietruszki (25 g)
  • Koperek (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na lekką zupę krok po kroku

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę, następnie wraz z zielem angielskim, liściem laurowym zalej wodą, dodaj masło i sól. Gotuj 10 minut.

Dodaj groszek i gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i ponownie gotuj 10 minut.

Dodaj kalafior pokrojony na różyczki i gotuj zupę ostatnie 10 minut.

Na końcu wrzuć do zupy posiekany koperek i natkę.

Jak oceniasz przepis na lekką zupę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lekkiej zupy

Lekka zupa to doskonała opcja, która sprawdzi się na obiad i kolację. Jest po brzegi wypełniona jarzynami i smacznymi ziołami. To doskonały wybór na co dzień.

Przepis na lekką zupę to świetny pomysł na łatwe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dowiesz się z niego jak ugotować zupę, która smakuje wyśmienicie, a przy okazji jest źródłem wielu witamin, błonnika i składników mineralnych. Ta zupa jest również lekkostrawna, więc sprawdzi się świetnie na wszelkiego rodzaju dietach. W tym także diecie redukcyjnej. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linie. Przepis na zupę jarzynową z mrożonki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lekką zupę, by była szybka, łatwa i tania, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Lekka zupa jarzynowa to również świetna opcja dla dzieci. Jest delikatna i smaczna. Jeśli przygotowujesz ją dla niemowlaka, pamiętaj jednak, by nie dodawać do dania soli. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Głównie bazą tej zup są warzywa takie jak: groszek, kalafior i pietruszka. Można je mieszać w dowolnych proporcjach, by powstało z nich danie spełniające po prostu nasze preferencje smakowe. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać również ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Ta wiosenna zupa warzywna będzie równie dobra z mrożonki. Wystarczy do mrożonych warzyw dodać odpowiednią porcję ziemniaków, które wspaniale skomponują się z resztą i sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące. Ziemniaki powinny być pokrojone na dość małe kawałki, dzięki czemu ich gotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. To naprawdę pyszna zupa, która sprawdzi się również dla dzieci.

Alergeny w lekkiej zupie

Lista alergenów dla lekkiej zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze lekkiej zupy

na 100g gotowej potrawy

To zupa, która dostarcza sporą ilość błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(588g)
Energia (kcal)
51.84
304.85
Białko (g)
2.21
12.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(588g)
Węglowodany (g)
10.38
61.03
Węglowodany przyswajalne (g)
7.95
46.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
14.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(588g)
Tłuszcz (g)
0.59
3.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
2.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
1.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.13
0.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.91
5.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(588g)
Witamina A (µg (mcg))
69.33
407.63
Witamina B6 (mg)
0.20
1.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
33.60
197.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.87
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.86
16.79
Tiamina (mg)
0.08
0.48
Ryboflawina (mg)
0.06
0.34
Niacyna (mg)
0.84
4.97
Foliany (µg (mcg))
43.24
254.27
Beta karoten (µg (mcg))
647.45
3807.00
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(588g)
Sód (mg)
33.51
197.04
Potas (mg)
332.90
1957.45
Wapń (mg)
23.77
139.76
Fosfor (mg)
53.53
314.78
Magnez (mg)
19.63
115.41
Żelazo (mg)
0.77
4.54
Cynk (mg)
0.36
2.11
Miedź (mg)
0.07
0.44
Mangan (mg)
0.19
1.13
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiej zupy 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekkiej zupy

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
40 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Groszek zielony mrożony
225 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 225 g
Ziemniaki późne
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Kalafior
1100 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 1100 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Koszt składników
41.50