Leitão assado da bairrada
- Prosiak cały (7000 g)
- Masło - 2,5 kostki (500 g)
- Oliwa z oliwek (300 ml)
- Wino białe wytrawne (400 ml)
Przepis na leitão assado da bairrada krok po kroku
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz białe wino.
Prosię nasmaruj marynatą. Możesz je pozostawić na noc w lodówce.
Prosie umieść w blaszce.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 4 godziny.
Podlewaj mięso co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Więcej informacji na temat leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu cudów kulinarnych. Danie nie jest proste do przygotowania i potrzeba do tego dużego piekarnika lub rożna. Można je także przygotować na ognisku, lecz trzeba wyczucia, aby danie było prawidłowo upieczone. Do przygotowania prosiaka pieczonego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: prosię, słonina, boczek, sól, pieprz, czosnek, masło, wino białe.
Jak zrobić leitão assado da bairrada? Potrzebujesz prosię wielkości 7-10 kg. Najlepiej wypatroszone i pozbawione szczeciny. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz białe wino. Prosię dopraw przyprawą dokładnie. Możesz je pozostawić na noc. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 4 godziny. Podlewaj mięso co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Podawaj w całości i podziel na porcje przed samym spożyciem. Danie jest bardzo efektowne i zachwyci wszystkich gości.
Pieczone prosie możesz także przygotować na rożnie, jeśli posiadasz rożen w wyposażeniu swojej kuchni. Dobrym pomysłem jest także upieczenie go nad ogniskiem, należ wtedy pilnować prosiaka, aby się nie przypalił. Zaletą przygotowania prosiaka w całości jest jego niepowtarzalny smak oraz duża soczystość mięsa piekącego się w naturalnie wytapiającym się tłuszczu. Mięso tak przygotowane jest mniej kaloryczne i nie zawiera tak dużych ilości tłuszczu.
Prosie przygotowane w całości jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sód i potas a także wiele innych składników mineralnych. Potas wspomaga pracę naszego serca. Obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę gospodarki wodno elektrolitowej.
Podsumowując potrawa jest bardzo efektowna i smaczna, wymaga jednak sporo zachodu. Jeśli masz mały piekarnik w domu możesz upiec kawałek mięsa ze skórą, co pozwoli chodź trochę odwzorować smak całego prosiaka. Możesz też zamówić pieczoną świnie w restauracjach lub zakładach zajmujących się tego typu wyrobami.
Alergeny w leitão assado da bairrada
Lista alergenów dla leitão assado da bairrada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Białko zwierzęce jest bardzo ważnym budulcem naszego ciała. Wpływa także na wytwarzanie hormonów białkowych, które odgrywają bardzo ważną funkcję w naszym organizmie.
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.