- Szpinak 450 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Serek ricotta 250 g
- Makaron do lasagne 400 g
- Przecier pomidorowy bez soli 450 g
- Cebula 100 g
- Ser parmezan 50 g
- Oliwa z oliwek 60 ml
Przepis na lasagne z ricottą krok po kroku
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość. Farsz odstaw do miski.
Cebulę pokrój i podsmaż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy (1 łyżka). Gdy cebula się zeszkli, dodaj przecier i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, papryką ostrą oraz oregano. Gotuj przez co najmniej 10 min.
W międzyczasie przygotuj naczynie z gorącą wodą i namocz makaron, aż zmięknie.
Gdy makaron będzie miękki, przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je pozostałą oliwą.
Układaj składniki warstwowo: na spód wyłóż część makaronu, następnie pokryj go sosem z pomidorami, na to dodaj sos ze szpinakiem i serkiem, zakończ układanie makaronem, powtórz czynność do wykończenia składników.
Wierzch lasagne posyp tartym parmezanem.
Tak przygotowaną lasagne piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 min.

-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Informacje dietetyczne - lasagne z ricottą
Wartości odżywcze lasagne z ricottą
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, więc powinny na nią uważać osoby z cukrzycą. Dobrze połączyć ja z surowymi warzywami.
Energia i białka
(444g)
Węglowodany
(444g)
Tłuszcze
(444g)
Witaminy
(444g)
Składniki mineralne
(444g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lasagne z ricottą
Lista alergenów dla lasagne z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
Więcej informacji na temat lasagne z ricottą
Lasagne z ricottą to doskonały pomysł na ciekawy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest smaczna i szybka.
Przepis na lasagne z ricottą doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Lasagne to makaronowa zapiekanka, który jest smaczna i niezwykle apetyczna. Można ją przygotowywać na różne sposoby, a składniki warto dobierać tak, by do siebie pasowały. Z tej receptury dowiesz się jak się robi ją z serkiem ricotta. Lasagne piecze się w piekarniku, jednak nie trzeba tego robić długo. Wszystkie składniki muszą się tylko podpiec.
Możesz po nią sięgać nawet na diecie odchudzającej, gdyż bazuje tylko na prostych, a przy tym zdrowych składnikach. Warto wiedzieć, że choć obecnie lasagne nieodłącznie kojarzy się z Włochami, to jej pochodzenie niekoniecznie jest właśnie z tego kraju. Istnieją zapiski, które mówią wprost, że lasagne może również pochodzić z Grecji. Co więcej, warto dodać, że słowo to nie pochodzi z języka włoskiego, jak można by było przypuszczać, a z języka greckiego. Od wielu lat lasagne cieszyła się wielką popularnością w różnych konfiguracjach, jednak najpopularniejsze, które przetrwały do dziś to bolońska i neapolitańska. Choć ta powyżej nie jest typową wersją lazani, warto jednak jej spróbować.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić lasagne z ricottą, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem dla Ciebie. Znajdziesz w nim instrukcję jak w łatwy sposób przygotować samodzielnie to danie, które smakuje jak z najlepszych restauracji. Choć nie jest to klasyczna wersja, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. Lasagne jest tradycyjną włoską potrawą na bazie płatów makaronu, mięsa i sosu. Najczęściej używa się do niej sosu pomidorowego i beszamelu, jednak można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej, czy z sosem śmietanowym. W Polsce znamy lazanie, to, to samo danie, o nieco spolszczonej nazwie. To potrawa, która doskonale sprawdza się na obiad. Wiele osób jednak nie wie, jak się robi to danie. Jeśli Ty również poszukujesz sprawdzonej i prostej receptury, koniecznie sięgnij po tę wyżej.
Szacunkowy koszt przygotowania lasagne z ricottą
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023