Lasagne z ricottą

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lasagne z ricottą w trakcie przygotowania.
Lasagne z ricottą
Lasagne z ricottą to doskonały pomysł na ciekawy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest smaczna i szybka.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 30 min
721 kcal
Kcal w porcji
444 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Szpinak (450 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Makaron do lasagne (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (450 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na lasagne z ricottą krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość. Farsz odstaw do miski.

Cebulę pokrój i podsmaż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy (1 łyżka). Gdy cebula się zeszkli, dodaj przecier i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, papryką ostrą oraz oregano. Gotuj przez co najmniej 10 min.

W międzyczasie przygotuj naczynie z gorącą wodą i namocz makaron, aż zmięknie.

Gdy makaron będzie miękki, przygotuj naczynie żaroodporne i natłuść je pozostałą oliwą.

Układaj składniki warstwowo: na spód wyłóż część makaronu, następnie pokryj go sosem z pomidorami, na to dodaj sos ze szpinakiem i serkiem, zakończ układanie makaronem, powtórz czynność do wykończenia składników.

Wierzch lasagne posyp tartym parmezanem.

Tak przygotowaną lasagne piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 min.

Jak oceniasz przepis na lasagne z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,8% osób

Więcej informacji na temat lasagne z ricottą

Lasagne z ricottą to doskonały pomysł na ciekawy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest smaczna i szybka.

Przepis na lasagne z ricottą doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Lasagne to makaronowa zapiekanka, który jest smaczna i niezwykle apetyczna. Można ją przygotowywać na różne sposoby, a składniki warto dobierać tak, by do siebie pasowały. Z tej receptury dowiesz się jak się robi ją z serkiem ricotta. Lasagne piecze się w piekarniku, jednak nie trzeba tego robić długo. Wszystkie składniki muszą się tylko podpiec.

Możesz po nią sięgać nawet na diecie odchudzającej, gdyż bazuje tylko na prostych, a przy tym zdrowych składnikach. Warto wiedzieć, że choć obecnie lasagne nieodłącznie kojarzy się z Włochami, to jej pochodzenie niekoniecznie jest właśnie z tego kraju. Istnieją zapiski, które mówią wprost, że lasagne może również pochodzić z Grecji. Co więcej, warto dodać, że słowo to nie pochodzi z języka włoskiego, jak można by było przypuszczać, a z języka greckiego. Od wielu lat lasagne cieszyła się wielką popularnością w różnych konfiguracjach, jednak najpopularniejsze, które przetrwały do dziś to bolońska i neapolitańska. Choć ta powyżej nie jest typową wersją lazani, warto jednak jej spróbować.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić lasagne z ricottą, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem dla Ciebie. Znajdziesz w nim instrukcję jak w łatwy sposób przygotować samodzielnie to danie, które smakuje jak z najlepszych restauracji. Choć nie jest to klasyczna wersja, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. Lasagne jest tradycyjną włoską potrawą na bazie płatów makaronu, mięsa i sosu. Najczęściej używa się do niej sosu pomidorowego i beszamelu, jednak można ją również przygotować w wersji wegetariańskiej, czy z sosem śmietanowym. W Polsce znamy lazanie, to, to samo danie, o nieco spolszczonej nazwie. To potrawa, która doskonale sprawdza się na obiad. Wiele osób jednak nie wie, jak się robi to danie. Jeśli Ty również poszukujesz sprawdzonej i prostej receptury, koniecznie sięgnij po tę wyżej.

Alergeny w lasagne z ricottą

Lista alergenów dla lasagne z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze lasagne z ricottą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, więc powinny na nią uważać osoby z cukrzycą. Dobrze połączyć ja z surowymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(444g)
Energia (kcal)
162.61
721.97
Białko (g)
6.37
28.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(444g)
Węglowodany (g)
21.60
95.89
Węglowodany przyswajalne (g)
18.17
80.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.43
15.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(444g)
Tłuszcz (g)
6.29
27.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
10.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.84
17.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
13.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
3.17
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.21
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.82
39.15
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(444g)
Witamina A (µg (mcg))
148.23
658.12
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.68
Witamina C (mg)
10.49
46.58
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.19
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.05
4.65
Retinol (µg (mcg))
22.14
98.31
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.53
Ryboflawina (mg)
0.17
0.73
Niacyna (mg)
2.39
10.60
Foliany (µg (mcg))
67.12
298.03
Beta karoten (µg (mcg))
1511.51
6711.09
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(444g)
Sód (mg)
78.77
349.76
Potas (mg)
380.32
1688.64
Wapń (mg)
100.86
447.81
Fosfor (mg)
131.41
583.44
Magnez (mg)
48.30
214.43
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
8.77
Cynk (mg)
0.94
4.16
Miedź (mg)
0.21
0.94
Mangan (mg)
0.79
3.52
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne z ricottą 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne z ricottą

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
450 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 450 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Makaron do lasagne
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
66.50