Lardon
Przepis na lardon krok po kroku
Boczek pokrój w paski o grubości 2 cm.
Podgrzej patelnię z grubym dnem.
Na gorącą patelnię wrzuć paski boczku i smaż do momentu, aż będą chrupiące, a tłuszcz się wytopi.
Jak paski boczku będą dobrze wysmażone, zdejmij je szczypcami z patelni.
Podawaj na gorąco jako dodatek do innych potraw.
-
Łazanki
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Bucatini
-
Śliwki w boczku
-
Muffinki jajeczne
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi z boczkiem
-
Kartoflak
-
Skwarki
-
Potrawy z boczkiem
Więcej informacji na temat lardon
Czym jest lardon? Jeśli nie słyszeliście tej nazwy, to spieszę z wyjaśnieniem. Lardon to nic innego jak skwarki z boczku. Domowe skwarki używane są w wielu kuchniach świata się jako dodatek do sałatek lub pikantnych potraw.
W kuchni francuskiej lardon wykorzystuje się również do nadziewania mięsa, które później poddaje się duszeniu lub pieczeniu. Lardon zwykle nie jest wędzony i jest wytwarzany z wieprzowiny peklowanej solą.
W kuchni francuskiej lardon podaje się na gorąco w sałatkach i sosach sałatkowych, a także w niektórych tartach flambées, gulaszach, takich jak wołowina bourguignon, czy quiche, np. Quiche Lorraine, w omletach, z ziemniakami oraz do innych potraw, takich jak coq au vin.
Jak zrobić lardon? Przepis na lardon jest szybki i łatwy w wykonaniu. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Opiszę niżej swój pomysł na najlepszy, tradycyjny lardon. Lardon można przygotowywać z różnych kawałków wieprzowiny, w tym boczku wieprzowego i słoniny lub z kawałków peklowanych, takich jak boczek lub solona wieprzowina. Według pisarki kulinarnej Reginy Schrambling, gdy słonina jest peklowana solą, ale nie wędzona w stylu amerykańskiego bekonu, „smak jest czysty, podobny do szynki, ale jest bogatszy, ponieważ mięso pochodzi z brzucha świni, a nie z nogi ". Mięso wieprzowe jest zwykle krojone w małe paski lub kostki o szerokości około jednego centymetra, a następnie blanszowane lub smażone.
Jak widać, jest to bardzo prosty przepis.
Tłuszcz wytopiony z pokrojonej w kostkę wieprzowiny jest dobry do smażenia warzyw lub mięsa na wczesnych etapach przygotowania potrawy, a chrupiące, zarumienione kostki wieprzowe można dodać jako dodatek lub składnik tuż przed podaniem, np. do sałatek. Słony smak i przyjemna chrupkość świetnie komponują się z wieloma potrawami, np. z serami, warzywami liściastymi (szpinak, rukola).
Tradycyjnym daniem z regionu Alzacji jest tarte flambée, cienkie ciasto przypominające pizzę, pokryte crème fraîche, cebulą i lardon. Regionalną specjalnością z Sabaudii jest tartiflette, która jest przygotowywana z ziemniaków, sera reblochon, śmietany oraz lardon.
Alergeny w lardon
Lista alergenów dla Lardon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lardon
Wartości odżywcze lardon
Danie ma dużo tłuszczów nasyconych, nieodpowiednie dla osób chorujących na miażdżycę.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.