Lardon

Opublikowano: 19.12.2022 r., 23:00 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
boczek w trakcie gotowania
Lardon
Lardon to nic innego jak skwarki z boczku. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu będą idealnym dodatkiem do sałatek czy innych potraw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
393 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek wieprzowy bez kości (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na lardon krok po kroku

Boczek pokrój w paski o grubości 2 cm.

Podgrzej patelnię z grubym dnem.

Na gorącą patelnię wrzuć paski boczku i smaż do momentu, aż będą chrupiące, a tłuszcz się wytopi.

Jak paski boczku będą dobrze wysmażone, zdejmij je szczypcami z patelni.

Podawaj na gorąco jako dodatek do innych potraw.

Jak oceniasz przepis na lardon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat lardon

Czym jest lardon? Jeśli nie słyszeliście tej nazwy, to spieszę z wyjaśnieniem. Lardon to nic innego jak skwarki z boczku. Domowe skwarki używane są w wielu kuchniach świata się jako dodatek do sałatek lub pikantnych potraw.

W kuchni francuskiej lardon wykorzystuje się również do nadziewania mięsa, które później poddaje się duszeniu lub pieczeniu. Lardon zwykle nie jest wędzony i jest wytwarzany z wieprzowiny peklowanej solą.

W kuchni francuskiej lardon podaje się na gorąco w sałatkach i sosach sałatkowych, a także w niektórych tartach flambées, gulaszach, takich jak wołowina bourguignon, czy quiche, np. Quiche Lorraine, w omletach, z ziemniakami oraz do innych potraw, takich jak coq au vin.

Jak zrobić lardon? Przepis na lardon jest szybki i łatwy w wykonaniu. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Opiszę niżej swój pomysł na najlepszy, tradycyjny lardon. Lardon można przygotowywać z różnych kawałków wieprzowiny, w tym boczku wieprzowego i słoniny lub z kawałków peklowanych, takich jak boczek lub solona wieprzowina. Według pisarki kulinarnej Reginy Schrambling, gdy słonina jest peklowana solą, ale nie wędzona w stylu amerykańskiego bekonu, „smak jest czysty, podobny do szynki, ale jest bogatszy, ponieważ mięso pochodzi z brzucha świni, a nie z nogi ". Mięso wieprzowe jest zwykle krojone w małe paski lub kostki o szerokości około jednego centymetra, a następnie blanszowane lub smażone.

Jak widać, jest to bardzo prosty przepis.

Tłuszcz wytopiony z pokrojonej w kostkę wieprzowiny jest dobry do smażenia warzyw lub mięsa na wczesnych etapach przygotowania potrawy, a chrupiące, zarumienione kostki wieprzowe można dodać jako dodatek lub składnik tuż przed podaniem, np. do sałatek. Słony smak i przyjemna chrupkość świetnie komponują się z wieloma potrawami, np. z serami, warzywami liściastymi (szpinak, rukola).

Tradycyjnym daniem z regionu Alzacji jest tarte flambée, cienkie ciasto przypominające pizzę, pokryte crème fraîche, cebulą i lardon. Regionalną specjalnością z Sabaudii jest tartiflette, która jest przygotowywana z ziemniaków, sera reblochon, śmietany oraz lardon.

Alergeny w lardon

Lista alergenów dla Lardon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lardon

Wartości odżywcze lardon

na 100g gotowej potrawy

Danie ma dużo tłuszczów nasyconych, nieodpowiednie dla osób chorujących na miażdżycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
393.00
393.00
Białko (g)
13.70
13.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
37.10
37.10
Tłuszcze nasycone (g)
15.44
15.44
Tłuszcze nienasycone (g)
21.66
21.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.90
15.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.76
5.76
Tłuszcze trans (g)
0.15
0.15
Cholesterol (mg)
66.00
66.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
11.00
Witamina B6 (mg)
0.27
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.50
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina E (mg)
0.43
0.43
Retinol (µg (mcg))
11.00
11.00
Tiamina (mg)
0.28
0.28
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
4.02
4.02
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
751.00
751.00
Potas (mg)
201.00
201.00
Wapń (mg)
6.00
6.00
Fosfor (mg)
166.00
166.00
Magnez (mg)
13.00
13.00
Żelazo (mg)
0.38
0.38
Cynk (mg)
1.14
1.14
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny lardon 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lardon

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Koszt składników
40.00