Przepis na lardon krok po kroku
Boczek pokrój w paski o grubości 2 cm.
Podgrzej patelnię z grubym dnem.
Na gorącą patelnię wrzuć paski boczku i smaż do momentu, aż będą chrupiące, a tłuszcz się wytopi.
Jak paski boczku będą dobrze wysmażone, zdejmij je szczypcami z patelni.
Podawaj na gorąco jako dodatek do innych potraw.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Lardon - cechy przepisu
Więcej o Lardon
Czym jest lardon? Jeśli nie słyszeliście tej nazwy, to spieszę z wyjaśnieniem. Lardon to nic innego jak skwarki z boczku. Domowe skwarki używane są w wielu kuchniach świata się jako dodatek do sałatek lub pikantnych potraw.
W kuchni francuskiej lardon wykorzystuje się również do nadziewania mięsa, które później poddaje się duszeniu lub pieczeniu. Lardon zwykle nie jest wędzony i jest wytwarzany z wieprzowiny peklowanej solą.
W kuchni francuskiej lardon podaje się na gorąco w sałatkach i sosach sałatkowych, a także w niektórych tartach flambées, gulaszach, takich jak wołowina bourguignon, czy quiche, np. Quiche Lorraine, w omletach, z ziemniakami oraz do innych potraw, takich jak coq au vin.
Jak zrobić lardon? Przepis na lardon jest szybki i łatwy w wykonaniu. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Opiszę niżej swój pomysł na najlepszy, tradycyjny lardon. Lardon można przygotowywać z różnych kawałków wieprzowiny, w tym boczku wieprzowego i słoniny lub z kawałków peklowanych, takich jak boczek lub solona wieprzowina. Według pisarki kulinarnej Reginy Schrambling, gdy słonina jest peklowana solą, ale nie wędzona w stylu amerykańskiego bekonu, „smak jest czysty, podobny do szynki, ale jest bogatszy, ponieważ mięso pochodzi z brzucha świni, a nie z nogi ". Mięso wieprzowe jest zwykle krojone w małe paski lub kostki o szerokości około jednego centymetra, a następnie blanszowane lub smażone.
Jak widać, jest to bardzo prosty przepis.
Tłuszcz wytopiony z pokrojonej w kostkę wieprzowiny jest dobry do smażenia warzyw lub mięsa na wczesnych etapach przygotowania potrawy, a chrupiące, zarumienione kostki wieprzowe można dodać jako dodatek lub składnik tuż przed podaniem, np. do sałatek. Słony smak i przyjemna chrupkość świetnie komponują się z wieloma potrawami, np. z serami, warzywami liściastymi (szpinak, rukola).
Tradycyjnym daniem z regionu Alzacji jest tarte flambée, cienkie ciasto przypominające pizzę, pokryte crème fraîche, cebulą i lardon. Regionalną specjalnością z Sabaudii jest tartiflette, która jest przygotowywana z ziemniaków, sera reblochon, śmietany oraz lardon.
Wartości odżywcze Lardon
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w lardon
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na lardon
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na lardon
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Lardon
Lista alergenów dla Lardon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na Lardon