Kurki z jajkiem

Opublikowano: 14.10.2021 r., 18:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby kurki z jajkiem
Kurki z jajkiem
Kurki z jajkiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i szybkich przepisów. Jajka podsmażone z kurkami są niezwykle pysznym i sycącym daniem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
245 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kurki świeże (150 g)
  • Masło - 3 łyżeczki (15 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurki z jajkiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.

Kurki opłucz i dokładnie oczyść.

Podsmaż je razem z cebulą.

Gdy nieco zmiękną wbij do środka jajka.

Całość zamieszaj i smaż do uzyskania preferowanej konsystencji.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na kurki z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat kurek z jajkiem

Kurki z jajkiem będą świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub kolacje. To niezwykle łatwy przepis, który pozwala przygotować najlepszą jajecznicę, pełną smacznych i aromatycznych grzybów. Jajka w towarzystwie kurek są tak fantastyczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobra opcja dla wszystkich miłośników sycących posiłków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurki z jajkiem, tak by smakowały wybornie, a przy tym ich wykonanie nie było zbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta i zabiera dosłownie kilka minut, dlatego sprawdzi się nawet na bardzo szybkie śniadanie czy kolację.

Kurki smażone są fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Szczególnie z jajkiem tworzą naprawdę świetną kompozycję. W połączeniu z przyrumienioną cebulą będą wprost idealne. Jajka ze względu na duży dodatek białka są naprawdę bardzo sycące, więc będą wspaniałym wyborem zarówno na śniadanie jak i kolacje. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom białkowo tłuszczowych posiłków.

Całość robi się na patelni, można jajecznicę podawać wprost z niej, najlepiej jeszcze ciepłą. Dla lepszego efektu można do niej dodać szczypiorku, kolendry lub posiekanej bazylii. W każdej wersji będzie naprawdę smaczna. To dobry wybór na prawdziwie rozgrzewające danie. Jajecznicę można zjadać również na tostach, w takiej formie syci nawet bardziej. To wspaniały pomysł na śniadanie w wersji na ciepło, które świetnie sprawdzi się jesienią. To właśnie wtedy można dostać świeże kurki, które są najlepszym wyborem.

To idealny pomysł na danie nie tylko sycące i pięknie się prezentujące, ale również bardzo zdrowe. Jajka dostarczają sporo białka, zdrowych tłuszczów, a także wielu składników mineralnych. Natomiast kurki to wspaniałe źródło witamin zwłaszcza tych z grupy B, a także witaminy D. To również skarbnica wielu prozdrowotnych substancji, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Kurki są również niezwykle ​dobre

w smaku. To pyszne i naprawdę szybkie w przygotowaniu danie. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w ekspresowym tempie, a jedyne przyprawy, których potrzebuje to pieprz i sól. Przepis na kurki z jajkiem jest niezwykle prosty i bardzo ekspresowy.

Alergeny w kurkach z jajkiem

Lista alergenów dla kurek z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurek z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na pełnowartościowe śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
105.19
245.08
Białko (g)
6.41
14.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
4.38
10.20
Węglowodany przyswajalne (g)
2.85
6.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
7.01
16.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.66
8.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.27
Witamina D (µg (mcg))
2.55
5.93
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.28
0.66
Niacyna (mg)
1.33
3.09
Foliany (µg (mcg))
25.95
60.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
68.36
159.28
Potas (mg)
249.94
582.36
Wapń (mg)
35.53
82.78
Fosfor (mg)
114.16
266.00
Magnez (mg)
11.59
27.00
Żelazo (mg)
1.91
4.45
Cynk (mg)
0.84
1.96
Miedź (mg)
0.15
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek z jajkiem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurek z jajkiem

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kurki świeże
150 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Masło
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
44.00