Kurczak z porem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Por (200 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Bulion drobiowy - niepełna szklanka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na kurczak z porem krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Dopraw kurczaka solą, pieprzem.
Pora pokrój w talarki.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pora.
Dodaj marchew i smaż przez 2 minuty.
Warzywa odsuń na bok patelni i obsmaż piersi z kurczaka.
Wlej bulion i wymieszaj składniki.
Duś pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Dopraw solą w miarę potrzeby.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat kurczaka z porem
Kurczak z porem to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Dietetyczna potrawa, jaką jest duszona w porach pierś, jest łatwostrawna i zawiera niedużą ilość kalorii. Fit filet w porach jest kruchy i bardzo aromatyczny. Przepis na kurczaka z porem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, por, marchewka, bulion drobiowy, sól, pieprz, koper, olej rzepakowy.
Jak zrobić kurczaka z porem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw kurczaka solą, pieprzem. Pora pokrój w talarki. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pora. Dodaj marchew i smaż przez 2 minuty. Warzywa odsuń na bok patelni i obsmaż piersi z kurczaka. Wlej bulion i wymieszaj składniki. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Dopraw solą w miarę potrzeby. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Mięso z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz enzymów. Pierś z kurczaka zawiera małą ilość kalorii. Pierś jest dobrym źródłem składników mineralnych.
Podsumowując dietetyczna potrawa sprawdzi się na obiad dla osób będących na diecie redukcyjnej. Pierś duszona na patelni jest daniem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Sprawdzi się idealnie dla osób na diecie łatwostrawnej. Smaczny filet w porach można dusić na patelni z dodatkiem ziemniaków lub batatów. Pyszny posiłek sprawdzi się także do pracy lub w czasie podróży. Filet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w kurczaku z porem
Lista alergenów dla kurczaka z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze kurczaka z porem
Kurczak z porem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa jest także świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wielu różnych składników odżywczych. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.