Przepis na kurczak z porem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw kurczaka solą, pieprzem.

Pora pokrój w talarki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pora.

Dodaj marchew i smaż przez 2 minuty.

Warzywa odsuń na bok patelni i obsmaż piersi z kurczaka.

Wlej bulion i wymieszaj składniki.

Duś pod przykryciem przez 20 minut.

Dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Dopraw solą w miarę potrzeby.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Kurczak z porem podany na ciemnym talerzu.
Kurczak z porem
Koszt przygotowania dania
25.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Kurczak z porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku z porem

Kurczak z porem to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Dietetyczna potrawa, jaką jest duszona w porach pierś, jest łatwostrawna i zawiera niedużą ilość kalorii. Fit filet w porach jest kruchy i bardzo aromatyczny. Przepis na kurczaka z porem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, por, marchewka, bulion drobiowy, sól, pieprz, koper, olej rzepakowy.

Jak zrobić kurczaka z porem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw kurczaka solą, pieprzem. Pora pokrój w talarki. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pora. Dodaj marchew i smaż przez 2 minuty. Warzywa odsuń na bok patelni i obsmaż piersi z kurczaka. Wlej bulion i wymieszaj składniki. Duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj posiekany koper i wymieszaj. Dopraw solą w miarę potrzeby. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Mięso z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz enzymów. Pierś z kurczaka zawiera małą ilość kalorii. Pierś jest dobrym źródłem składników mineralnych.

Podsumowując dietetyczna potrawa sprawdzi się na obiad dla osób będących na diecie redukcyjnej. Pierś duszona na patelni jest daniem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Sprawdzi się idealnie dla osób na diecie łatwostrawnej. Smaczny filet w porach można dusić na patelni z dodatkiem ziemniaków lub batatów. Pyszny posiłek sprawdzi się także do pracy lub w czasie podróży. Filet jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Wartości odżywcze kurczaka z porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
92.65 kcal
231.63 kcal
Białko
11.38 g
28.46 g

Węglowodany w kurczaku z porem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
3.86 g
9.65 g
Węglowodany przyswajalne
3.21 g
8.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.33 g
8.31 g
Tłuszcze nasycone
0.94 g
2.34 g
Tłuszcze nienasycone
2.39 g
5.97 g
Tłuszcze jednonasycone
1.62 g
4.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
35.48 mg
88.70 mg

Witaminy w przepisie na kurczak z porem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
108.00 µg (mcg)
270.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.45 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.51 mg
11.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
4.33 µg (mcg)
10.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.86 mg
12.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.35 µg (mcg)
53.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczak z porem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
104.63 mg
261.59 mg
Potas
243.62 mg
609.04 mg
Wapń
21.69 mg
54.23 mg
Fosfor
114.54 mg
286.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.25 mg
53.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
1.88 mg
Cynk
0.40 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z porem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku z porem

Lista alergenów dla kurczaka z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kurczaka z porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bulion drobiowy
200 g
niepełna szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na kurczak z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób