Kurczak z jajka
- Jajko (8 szt.)
- Majonez (75 g)
- Jogurt naturalny 2% (20 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Chrzan (5 g)
- Musztarda (5 g)
- Marchewka - ugotowana (15 g)
Przepis na kurczaka z jajka krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Jaja przekrój na 2/3 wysokości i delikatnie wyjmij z nich żółtka.
Dół białka podetnij lekko, by jajka się nie przewracały. Końcówki dekoracyjnie wytnij w ząbki.
Żółtka wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą, chrzanem i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj posiekany szczypiorek. Całość zblenduj na gładką masę.
Masę jajeczną przełóż do rękawa i wyciśnij ją do większych części jajek. Przykryj.
Z ziarenek pieprzu stwórz oczka a z ugotowanej marchewki dzióbki.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat kurczaka z jajka
Kurczak z jajka to doskonały pomysł na naprawdę szybką dekorację, którą w dodatku można zjeść. Sprawdzi się idealnie na wielkanocne śniadanie dla całej rodziny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaczki z jajka, by był ładne, ale również smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jest prosty w przygotowaniu. W kilka chwil powstaje całe danie. Całość jest prosta, ale potrzeba odrobinę zręczności, by przygotować te kurczaki. Jeśli wykażesz się, jednak odrobiną cierpliwości na pewno sobie poradzisz. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście jajka. To nieodłączny symbol świąt wielkanocnych. Ciężko wyobrazić sobie świąteczne dekoracje bez jajek. W tym wypadku jajka zostają zamienione w kurczaczki. Zwykle przed Wielkanocą wiele osób kupuje sztuczne figurki kurczaczków. Choć są one piękne i naprawdę ciekawe, to jednak łatwo się psują i zwykle trafiają do kosza na śmieci już po jednych świętach. Taka postawa nie jest jednak zbyt ekologiczna. Zamiast tego warto wybrać więc ozdobę, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale również dobrze smakuje i jest jadalna. Dzięki temu można przygotować smaczne danie, które będzie ozdobą stołu.
Jajka, które wykorzystuje się do tego typu dania, powinny być jak najlepszej jakości. To dlatego, że to właśnie one odgrywają w tej potrawie pierwsze skrzypce. Najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu lub wersję ekologiczną. Dzięki temu ma się pewność dobrego smaku, ale również pozytywnego wpływu na zdrowie. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz mnóstwo składników mineralnych.
To ozdoba, która doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Te ozdobne faszerowane jajka pozwalają udekorować stół i koszyczek. To doskonały pomysł na stworzenie dekoracji, które są piękna, a przy okazji można je zjeść, więc są również ekologiczne. Całość robi się z jajek gotowanych na twardo. Żółtka miesza się z majonezem, by były smaczne, a także charakteryzowały się naprawdę wspaniałym smakiem. To coś idealnie dla fanów jajek z majonezem. W tym wypadku ta popularna przystawka jest po prostu ładniej zaprezentowana.
Alergeny w kurczaku z jajka
Lista alergenów dla kurczaka z jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze kurczaka z jajka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.