Przepis na kurczak w piwie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Masło rozpuść w mikrofali.

Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj.

Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem.

Dodaj do masła kumin i paprykę słodką.

Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka.

Zdejmij etykietę z butelki.

Włóż kurczaka na butelkę i umieść go w naczyniu.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70-90 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Kurczak w piwie podany na metalowym talerzu.
Kurczak w piwie
Koszt przygotowania dania
19.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
104

Kurczak w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku w piwie

Kurczak w piwie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w piekarniku na butelce sprawdzi się na wiele różnych okazji, także tych bardziej uroczystych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Przepis na kurczaka w piwie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak cały, piwo jasne, sól, pieprz, majeranek, masło klarowane, czosnek, papryka słodka, curry.

Jak zrobić kurczaka w piwie? Masło rozpuść w mikrofali. Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem. Dodaj do masła curry i paprykę słodką. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka. Zdejmij etykietę z butelki. Włóż kurczaka na butelkę i umieść go w naczyniu. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70-90 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem, w jakim powinno podawać się piwo, jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklani zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak, aby, jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.

Podsumowując smaczny pieczony kurczak będzie najlepszy na obiad dla Twojej rodziny. Idealnie sprawdzi się także piwo na bazie owocowej. Nada ona mięsu lekko słodkiego posmaku. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepszy kurczak pieczony w całości pięknie prezentuje się na talerzu i jest bardzo soczysty.

Wartości odżywcze kurczaka w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
165.20 kcal
495.59 kcal
Białko
12.93 g
38.78 g
Fenyloalanina
0.52 mg
1.57 mg

Węglowodany w kurczaku w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
0.40 g
1.21 g
Węglowodany przyswajalne
0.40 g
1.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.02 g
0.07 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
11.37 g
34.12 g
Tłuszcze nasycone
4.90 g
14.71 g
Tłuszcze nienasycone
6.47 g
19.41 g
Tłuszcze jednonasycone
4.55 g
13.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.92 g
5.75 g
Cholesterol
87.50 mg
262.50 mg

Witaminy w przepisie na kurczak w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
23.09 µg (mcg)
69.26 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
1.19 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
1.58 mg
Retinol
22.77 µg (mcg)
68.32 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.24 mg
Niacyna
4.29 mg
12.86 mg
Foliany
6.62 µg (mcg)
19.85 µg (mcg)
Beta karoten
3.78 µg (mcg)
11.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczak w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
62.78 mg
188.35 mg
Potas
142.75 mg
428.24 mg
Wapń
9.15 mg
27.44 mg
Fosfor
93.44 mg
280.32 mg
Magnez
12.99 mg
38.97 mg
Żelazo
0.35 mg
1.04 mg
Cynk
0.89 mg
2.68 mg
Miedź
0.02 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w piwie 104
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku w piwie

Lista alergenów dla kurczaka w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania kurczaka w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Piwo jasne
500 ml
1 butelka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na kurczak w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób