Kurczak w piwie
- Kurczak cały (1500 g)
- Piwo jasne - 1 butelka (500 ml)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na kurczak w piwie krok po kroku
Masło rozpuść w mikrofali.
Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem.
Dodaj do masła kumin i paprykę słodką.
Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka.
Zdejmij etykietę z butelki.
Włóż kurczaka na butelkę i umieść go w naczyniu.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70-90 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat kurczaka w piwie
Kurczak w piwie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w piekarniku na butelce sprawdzi się na wiele różnych okazji, także tych bardziej uroczystych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Przepis na kurczaka w piwie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak cały, piwo jasne, sól, pieprz, majeranek, masło klarowane, czosnek, papryka słodka, curry.
Jak zrobić kurczaka w piwie? Masło rozpuść w mikrofali. Dodaj do niego sól, pieprz, majeranek i wymieszaj. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ja masłem. Dodaj do masła curry i paprykę słodką. Przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie kurczaka. Zdejmij etykietę z butelki. Włóż kurczaka na butelkę i umieść go w naczyniu. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70-90 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem, w jakim powinno podawać się piwo, jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklani zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak, aby, jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.
Podsumowując smaczny pieczony kurczak będzie najlepszy na obiad dla Twojej rodziny. Idealnie sprawdzi się także piwo na bazie owocowej. Nada ona mięsu lekko słodkiego posmaku. Kurczak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepszy kurczak pieczony w całości pięknie prezentuje się na talerzu i jest bardzo soczysty.
Alergeny w kurczaku w piwie
Lista alergenów dla kurczaka w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze kurczaka w piwie
Kurczak w piwie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak jest mięsem zawierającym małą ilość tłuszczu. Sprawdza się idealnie w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.