Kruszon

Opublikowano: 20.06.2022 r., 9:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy kruszon na białym talerzu.
Kruszon
Kruszon to wspaniała propozycja na pyszne ciasto dla całej rodziny. Sprawdza się ono idealnie jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wilgotne kruche ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 60 min
515 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Truskawki (800 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na kruszon krok po kroku

Masło pokrój w kostkę.

Na stolnicy umieść masło, jajka, mąkę i 180 g cukru.

Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto.

Podziel ciasto na trzy części.

Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć.

Kawałki ciasta owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Białka jaj umieść w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj 70g cukru i ubijaj, aż masa będzie szklista.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Pokrój je na połówki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na spodzie blaszki.

Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto.

Na spodzie ułóż owoce oraz pianę z białek.

Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 60 minut.

Ciasto wystudź i podziel na kawałki.

Jak oceniasz przepis na kruszon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat kruszonu

Kruszon to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które znamy pod nazwą pleśniak lub skubaniec. Kruszon to nazwa dość rzadko używana. Nazwa używana jest w zależności od regionu polski w jakim się znajdujemy. Ciasto kruche z dodatkiem owoców i piany z białek jest zawsze dobrym wyborem dla Twoich gości. Przepis na kruszon jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, białka jaj, cukier, truskawki, kakao.

Jak zrobić kruszon? Masło pokrój w kostkę. Na stolnicy umieść masło, jajka, mąkę i cukier. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Podziel ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Białka jaj umieść w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie szklista. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój je na połówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto. Na spodzie ułóż owoce oraz pianę z białek. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut. Ciasto wystudź i podziel na kawałki.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.

Podsumowując ciasto kruszon jest smaczne i łatwe do przygotowania. Szybkie do zrobienia ciasto przygotować można dla niezapowiedzianych gości. Prosty przepis można przygotować z pomocą dzieci. Placek można przygotować z wiśniami lub z agrestem. Świetnie sprawdzą się także brzoskwinie i maliny.

Alergeny w kruszonie

Lista alergenów dla kruszonu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze kruszonu

na 100g gotowej potrawy

Kruszon to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny i szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać, osoby chorujące ma cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
245.38
515.29
Białko (g)
5.26
11.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
29.86
62.71
Węglowodany przyswajalne (g)
28.24
59.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
12.77
26.82
Tłuszcze nasycone (g)
8.55
17.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
8.86
Cholesterol (mg)
49.73
104.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
105.47
221.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.19
46.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.25
216.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.40
Ryboflawina (mg)
0.17
0.36
Niacyna (mg)
1.46
3.06
Foliany (µg (mcg))
40.43
84.90
Beta karoten (µg (mcg))
25.00
52.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
26.92
56.54
Potas (mg)
144.58
303.62
Wapń (mg)
19.75
41.48
Fosfor (mg)
64.92
136.33
Magnez (mg)
25.44
53.43
Żelazo (mg)
1.64
3.44
Cynk (mg)
0.50
1.04
Miedź (mg)
0.15
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszonu 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruszonu

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Truskawki
800 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
52.50