Kruchy placek ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (105 g)
- Cukier (150 g)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Śliwki (1600 g)
Przepis na kruchy placek ze śliwkami krok po kroku
Zacznij od przygotowania śliwek. Je należy najpierw umyć, pokroić na pól i pozbawić pestek.
Na patelnię wyłóż 50 g cukru oraz śliwki, kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Gotuj je kilkanaście minut, mają zmięknąć i trochę zmniejszyć objętość.
W odrobinie zimnej wody (ok 25 ml) rozmieszaj dobrze 5 g skrobi ziemniaczanej i dodaj ją do śliwek. Zagotuj ciągle mieszając aż powstanie konsystencja dżemu/frużeliny.
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce umieść mąki, cukier, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz masło. Siekaj wszystko nożem, a po chwili zacznij ugniatać ciasto rękami. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
Powstałe ciasto uformuj w kulę i podziel je na dwie równe części. Jedną wstaw do zamrażarki. Drugą część wyłóż na dno blaszki.
Na cieście ułóż owoce i następnie ciastem z zamrażarki przykryj wierzch (zetrzyj je na tarce).
Piecz ciasto około 45-50 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat kruchego placka ze śliwkami
Smaczny i szybki kruchy placek ze śliwkami kusi swoim aromatem. Śliwki kontrastują kwaskowatym smakiem ze słodkością ciasta. Jest to dobry deser nie tylko na święta. Przepis na kruchy placek ze śliwką z powodzeniem przyjmie się nawet u dzieci. W końcu któż nie przepada za słodkościami? Poza tym, że to proste ciasto, to jego wykonanie zajmie niedużo czasu. Potrzebne są także tylko proste składniki. Jeśli zrobisz kruchy placek ze śliwką na imprezę do znajomych nikt nie będzie zawiedziony. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.
W przepisie na kruchy placek ze śliwkami należy zrobić domowe nadzienie ze śliwek. Polecam wykonać je najpierw, zanim zaczniesz robić kruche ciasto. Jak zrobić kruchy placek ze śliwką jeśli masz bardzo mało czasu na pieczenie? Szybki sposób na kruchy placek ze śliwkami to ominięcie wykonania nadzienia owocowego. Prostszy trik polega na wykorzystaniu zamiast niego powideł śliwkowych. Można dodać także kilka świeżych owoców w połówkach jeśli lubisz kawałki owoców w cieście. Jeżeli jednak decydujesz się na wykonanie nadzienia śliwkowego piekarnik nastaw dopiero w momencie, gdy będzie już ono gotowe.
Pyszny, kruchy placek ze śliwkami to inaczej ciasto kruche z nadzieniem śliwkowym. Ciasto takie trzeba odpowiednio przygotować. Przepis na kruchy placek ze śliwkami polega na tym, by był smaczny, szybki i dobry na każdą okazję. Jak zrobić kruchy placek ze śliwkami, by kruche ciasto wyszło doskonałe? Koniecznie zapamiętaj, by masło i żółtka były bardzo zimne. Wykonując je rób to szybko, by za bardzo go nie ogrzewać. Ciepło nie sprzyja kruchości. Gdy zagnieciesz ciasto i masz więcej czasu, możesz schować je do lodówki na około godzinę. Nie jest to warunek konieczny – można od razu przejść do przygotowywania ciasta. W razie braku czasu jedną część włóż do zamrażarki, by była twarda. Drugą część wyłóż na dno blaszki. Można to zrobić przy pomocy jedynie rąk (ugniatać ciasto, by pokryło całe dno), bądź rozwałkować je na stolnicy i przenieść do blaszki. Na owoce zetrzyj pozostałą część ciasta. Użyj do tego tarki. Upiecz ciasto i gotowe.
. Ciasto kruche ze śliwkami poleca się pokroić dopiero, gdy będzie już zimne. Wówczas zdecydowanie lepiej się ono kroi i nie rozpada. Gorące ciasto nie jest do końca zwarte, więc także nie będzie komfortowe do podzielenia. Przepis na kruchy placek ze śliwkami wymaga dodania żółtek. Z białek można zrobić inne pyszne danie, np. kokosanki, omlet bądź bezy. Smaczne ciasto ze śliwkami jest zawsze dobrym pomysłem. To pyszny i szybki sposób na osłodzenie sobie dnia
Alergeny w kruchym placku ze śliwkami
Lista alergenów dla kruchego placka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na kruchy placek ze śliwkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- aromat pomarańczowy
Wartości odżywcze kruchego placka ze śliwkami
Ten przepis ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest wskazany dla osób mających problemy z odpowiednim poziomem glukozy we krwi.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.