Kruchy placek ze śliwkami

Opublikowano: 18.10.2021 r., 12:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z kruszonką i śliwkami
Kruchy placek ze śliwkami
Smaczny i szybki kruchy placek ze śliwkami kusi swoim aromatem. Śliwki kontrastują kwaskowatym smakiem ze słodkością ciasta. Jest to dobry deser nie tylko na święta.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
338 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (105 g)
  • Cukier (150 g)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Śliwki (1600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na kruchy placek ze śliwkami krok po kroku

Zacznij od przygotowania śliwek. Je należy najpierw umyć, pokroić na pól i pozbawić pestek.

Na patelnię wyłóż 50 g cukru oraz śliwki, kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Gotuj je kilkanaście minut, mają zmięknąć i trochę zmniejszyć objętość.

W odrobinie zimnej wody (ok 25 ml) rozmieszaj dobrze 5 g skrobi ziemniaczanej i dodaj ją do śliwek. Zagotuj ciągle mieszając aż powstanie konsystencja dżemu/frużeliny.

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce umieść mąki, cukier, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz masło. Siekaj wszystko nożem, a po chwili zacznij ugniatać ciasto rękami. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

Powstałe ciasto uformuj w kulę i podziel je na dwie równe części. Jedną wstaw do zamrażarki. Drugą część wyłóż na dno blaszki.

Na cieście ułóż owoce i następnie ciastem z zamrażarki przykryj wierzch (zetrzyj je na tarce).

Piecz ciasto około 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na kruchy placek ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat kruchego placka ze śliwkami

Smaczny i szybki kruchy placek ze śliwkami kusi swoim aromatem. Śliwki kontrastują kwaskowatym smakiem ze słodkością ciasta. Jest to dobry deser nie tylko na święta. Przepis na kruchy placek ze śliwką z powodzeniem przyjmie się nawet u dzieci. W końcu któż nie przepada za słodkościami? Poza tym, że to proste ciasto, to jego wykonanie zajmie niedużo czasu. Potrzebne są także tylko proste składniki. Jeśli zrobisz kruchy placek ze śliwką na imprezę do znajomych nikt nie będzie zawiedziony. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.

W przepisie na kruchy placek ze śliwkami należy zrobić domowe nadzienie ze śliwek. Polecam wykonać je najpierw, zanim zaczniesz robić kruche ciasto. Jak zrobić kruchy placek ze śliwką jeśli masz bardzo mało czasu na pieczenie? Szybki sposób na kruchy placek ze śliwkami to ominięcie wykonania nadzienia owocowego. Prostszy trik polega na wykorzystaniu zamiast niego powideł śliwkowych. Można dodać także kilka świeżych owoców w połówkach jeśli lubisz kawałki owoców w cieście. Jeżeli jednak decydujesz się na wykonanie nadzienia śliwkowego piekarnik nastaw dopiero w momencie, gdy będzie już ono gotowe.

Pyszny, kruchy placek ze śliwkami to inaczej ciasto kruche z nadzieniem śliwkowym. Ciasto takie trzeba odpowiednio przygotować. Przepis na kruchy placek ze śliwkami polega na tym, by był smaczny, szybki i dobry na każdą okazję. Jak zrobić kruchy placek ze śliwkami, by kruche ciasto wyszło doskonałe? Koniecznie zapamiętaj, by masło i żółtka były bardzo zimne. Wykonując je rób to szybko, by za bardzo go nie ogrzewać. Ciepło nie sprzyja kruchości. Gdy zagnieciesz ciasto i masz więcej czasu, możesz schować je do lodówki na około godzinę. Nie jest to warunek konieczny – można od razu przejść do przygotowywania ciasta. W razie braku czasu jedną część włóż do zamrażarki, by była twarda. Drugą część wyłóż na dno blaszki. Można to zrobić przy pomocy jedynie rąk (ugniatać ciasto, by pokryło całe dno), bądź rozwałkować je na stolnicy i przenieść do blaszki. Na owoce zetrzyj pozostałą część ciasta. Użyj do tego tarki. Upiecz ciasto i gotowe.

. Ciasto kruche ze śliwkami poleca się pokroić dopiero, gdy będzie już zimne. Wówczas zdecydowanie lepiej się ono kroi i nie rozpada. Gorące ciasto nie jest do końca zwarte, więc także nie będzie komfortowe do podzielenia. Przepis na kruchy placek ze śliwkami wymaga dodania żółtek. Z białek można zrobić inne pyszne danie, np. kokosanki, omlet bądź bezy. Smaczne ciasto ze śliwkami jest zawsze dobrym pomysłem. To pyszny i szybki sposób na osłodzenie sobie dnia

Alergeny w kruchym placku ze śliwkami

Lista alergenów dla kruchego placka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na kruchy placek ze śliwkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kruchego placka ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest wskazany dla osób mających problemy z odpowiednim poziomem glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
193.23
338.15
Białko (g)
2.96
5.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
25.95
45.42
Węglowodany przyswajalne (g)
24.79
43.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.29
16.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.10
10.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
5.57
Cholesterol (mg)
48.22
84.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
89.68
156.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.33
11.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
77.08
134.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.26
Ryboflawina (mg)
0.09
0.16
Niacyna (mg)
1.23
2.14
Foliany (µg (mcg))
25.82
45.18
Beta karoten (µg (mcg))
141.49
247.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
5.05
8.84
Potas (mg)
165.17
289.04
Wapń (mg)
14.61
25.57
Fosfor (mg)
44.56
77.98
Magnez (mg)
12.01
21.01
Żelazo (mg)
0.92
1.60
Cynk (mg)
0.28
0.49
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego placka ze śliwkami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego placka ze śliwkami

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
105 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 105 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śliwki
1600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 1600 g
Koszt składników
46.50