Kruche rogaliki z powidłami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi podane na dekoracyjnym talerzu .
Kruche rogaliki z powidłami
Kruche rogaliki z powidłami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Są niezwykle kruche, a przy tym bardzo delikatne i bardzo słodkie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 18 min
348 kcal
Kcal w porcji
79 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (400 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Masło (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 12% (15 g)
  • Powidła śliwkowe (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, folia spożywcza, lodówka

Przepis na kruche rogaliki z powidłami krok po kroku

Mąkę i cukier puder przesiej. Dodaj 16 g cukru wanilinowego, szczyptę soli i wymieszaj.

Schłodzone masło posiekaj w misce z mąką, podsypując mąką. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto rękoma.

Gotowe ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki, zagnieć krótko. Następnie rozwałkuj na okrąg, na grubość około 3 mm. Okrąg podziel na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokrój na trzy trójkąty. Zrób to samo z drugą częścią ciasta.

Na każdy trójkąt wyłóż łyżeczkę powideł i zwiń rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.

Rogaliki ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 st. C, przez ok. 15-18 minut.

Odstaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem z wierzchu.

Jak oceniasz przepis na kruche rogaliki z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat kruchych rogalików z powidłami

Kruche rogaliki z powidłami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Są niezwykle kruche, a przy tym bardzo delikatne i bardzo słodkie.

Przepis na kruche rogaliki z powidłami to doskonały pomysł na smaczne przekąski, które pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. Najlepsze są te dopiero wyciągnięte z piekarnika. Możesz przygotować je z każdym rodzajem powideł, w tym przepisie robi się je z powidłami śliwkowymi. To deser, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta kruchego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu go wcześniej, by mogło nieco się ostudzić. Choć przygotowanie może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie skruszenie ciasta nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do lodówki, gdzie ciasto stanie się odpowiednio elastyczne, a przy tym nie będzie się rozpadać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche rogaliki z powidłami, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Słodkości, które z niego powstają, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto kruche z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć ciasto powstaje na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.

Alergeny w kruchych rogalikach z powidłami

Lista alergenów dla kruchych rogalików z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych rogalików z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kcal)
440.59
348.07
Białko (g)
5.34
4.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany (g)
53.76
42.47
Węglowodany przyswajalne (g)
52.88
41.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz (g)
22.95
18.13
Tłuszcze nasycone (g)
15.01
11.86
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
6.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.74
5.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
0.95
Cholesterol (mg)
112.16
88.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina A (µg (mcg))
197.92
156.36
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.12
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.20
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.22
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
0.59
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
194.01
153.27
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.37
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
2.78
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
104.52
82.57
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
45.72
36.12
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód (mg)
8.11
6.41
Potas (mg)
70.27
55.51
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.88
18.08
Fosfor (mg)
71.57
56.54
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.40
7.43
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.93
3.10
Cynk (mg)
0.47
0.37
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych rogalików z powidłami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych rogalików z powidłami

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
15 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Powidła śliwkowe
60 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Koszt składników
22.00