Kruche ciasto z owocami
- Truskawki (800 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowani (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
- Śmietana 18% (30 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
Przepis na kruche ciasto z owocami krok po kroku
Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, żółtka, cukier, margarynę pokrojoną na kawałki, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieć na jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich umieść w woreczku i wstaw do zamrażarki na godzinę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dno wylep pozostałym ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie na cieście ułóż truskawki i posyp pozostałym ciastem startym na grubych oczkach tarki.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut (do zarumienienia).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat kruchego ciasta z owocami
Kruche ciasto z owocami to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne wypieki z truskawkami stanowią doskonałą przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na kruche ciasto z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, mąka pszenna, jajka, żółtka jaj, cukier, margaryna do pieczenia, śmietana 18% oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić kruche ciasto z owocami? Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, żółtka, cukier, margarynę pokrojoną na kawałki, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich umieść w woreczku i wstaw do zamrażarki na godzinę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dno wylep pozostałym ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie na cieście ułóż truskawki i posyp pozostałym ciastem startym na grubych oczkach tarki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut (do zarumienienia). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Truskawki to niskokaloryczne owoce, które zawierają spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.
Podsumowując smaczne ciasto kruche z truskawkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta kruchego z owocami możesz wykorzystać owoce świeże oraz owoce mrożone. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kruchym cieście z owocami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze kruchego ciasta z owocami
Kruche ciasto z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto możesz przygotować z różnymi owocami, w zależności od ich sezonowości.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.