Kruche ciasto z owocami

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto z owocami w trakcie przygotowywania.
Kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto z owocami to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
496 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Truskawki (800 g)
  • Mąka pszenna typ 500 pół opakowani (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Margaryna do pieczenia 1 kostka (250 g)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, worek foliowy, miska

Przepis na kruche ciasto z owocami krok po kroku

Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, żółtka, cukier, margarynę pokrojoną na kawałki, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieć na jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich umieść w woreczku i wstaw do zamrażarki na godzinę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dno wylep pozostałym ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie na cieście ułóż truskawki i posyp pozostałym ciastem startym na grubych oczkach tarki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut (do zarumienienia).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z owocami

Kruche ciasto z owocami to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne wypieki z truskawkami stanowią doskonałą przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na kruche ciasto z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, mąka pszenna, jajka, żółtka jaj, cukier, margaryna do pieczenia, śmietana 18% oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić kruche ciasto z owocami? Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, żółtka, cukier, margarynę pokrojoną na kawałki, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Jedną z nich umieść w woreczku i wstaw do zamrażarki na godzinę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i dno wylep pozostałym ciastem. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie na cieście ułóż truskawki i posyp pozostałym ciastem startym na grubych oczkach tarki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut (do zarumienienia). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Truskawki to niskokaloryczne owoce, które zawierają spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

Podsumowując smaczne ciasto kruche z truskawkami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta kruchego z owocami możesz wykorzystać owoce świeże oraz owoce mrożone. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kruchym cieście z owocami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze kruchego ciasta z owocami

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasto z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto możesz przygotować z różnymi owocami, w zależności od ich sezonowości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
261.13
496.14
Białko (g)
4.96
9.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
33.33
63.34
Węglowodany przyswajalne (g)
32.48
61.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
12.60
23.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
6.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.12
17.34
Cholesterol (mg)
45.84
87.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
126.47
240.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.77
47.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.00
226.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.51
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Niacyna (mg)
1.89
3.60
Foliany (µg (mcg))
54.91
104.33
Beta karoten (µg (mcg))
86.16
163.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
106.44
202.24
Potas (mg)
162.56
308.87
Wapń (mg)
42.22
80.21
Fosfor (mg)
98.54
187.22
Magnez (mg)
16.09
30.57
Żelazo (mg)
1.82
3.46
Cynk (mg)
0.46
0.87
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z owocami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z owocami

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
800 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
pół opakowani
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
43.00