Kruche ciasteczka korzenne
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (250 g)
- Cukier (150 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól (2 g)
Przepis na kruche ciasteczka korzenne krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Mąkę, sodę, przyprawę do piernika (3 łyżeczki) i sól przesiej do miski.
Suche składniki dodawaj małymi partiami do miski z jajkami, mieszając rękami.
Z masy zagnieć ciasto i zawiń je w kulkę. Schowaj je do lodówki na 30 minut.
Wyjmij z lodówki masę i rozwałkowuj ją na grubość około 7 mm.
Z ciasta wykrój ciasteczka przy pomocy foremek.
Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek korzennych
Kruche ciasteczka korzenne to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Są niezwykle smaczne, bardzo aromatyczne, a przy tym niezwykle proste.
Przepis na kruche ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Robi się je podobnie jak zwykłe ciastka kruche. Kluczem jest jednak przyprawa korzenna, która nadaje im wyjątkowego smaku. Te domowe ciastka, to dobre rozwiązanie na jesienne dni, gdyż przyprawy korzenne doskonale rozgrzewają. Powstają z niego ciasteczka tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To zasługa odpowiednich proporcji, a także pysznych korzennych przypraw. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i mieszanki przypraw. Najlepiej do tego ciasta użyć gotowej przyprawy do piernika, warto wybierać taką, która nie ma dodatku cukru, gdyż jest on całkowicie zbędny. Można także samodzielnie stworzyć taką mieszankę, wystarczy w małym słoiczku wymieszać cynamon, kardamon, anyż, goździki i odrobinę imbiru, a wszystko to zmielić w młynku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasteczka korzenne, by były szybkie, łatwe i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego pyszne ciastka, o niezwykle intensywnym smaku. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. Ze względu na pyszny, korzenny smak będą świetną opcją na jesienne wieczory. Sprawdzą się także jako zastępstwo dla pierniczków, gdyż smakują podobnie, a robi się je nawet szybciej. Można je ozdabiać lukrem, a także bakaliami, dzięki czemu będą się pięknie prezentować na stole. Z tego przepisu można również stworzyć herbatniki korzenne, wystarczy tylko wyciąć z pomocą dekoracyjnego noża duże kwadraty i przenieść je na blachę. W takiej opcji będą niezwykle pyszne i można ich używać do pysznych jesiennych deserów. Gdy się je pokruszy lub zblenduje świetnie sprawdzą się jako spód pysznej tarty bez pieczenia.
Alergeny w kruchych ciasteczkach korzennych
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek korzennych
To opcja, która dostarcza sporo cukru.
Energia i białka
(201g)
Węglowodany
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy
(201g)
Składniki mineralne
(201g)
-
jajka,
mąka pszenna,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.