Krem chałwowy do tortu
- Chałwa (250 g)
- Mascarpone - 1 szklanka (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (300 g)
Przepis na krem chałwowy do tortu krok po kroku
Śmietankę wlej do miski, zmiksuj na gładki krem.
Dodaj pokruszoną chałwę.
Na końcu dodaj serek mascarpone, zmiksuj całość na gładki krem.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu chałwowemu do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem chałwowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Zatem jak zrobić krem chałwowy do tortu?
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka i chałwa. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.
Zacznij od przełożenia serka mascarpone i śmietanki do miski, zacznij ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Następnie dodaj pokruszoną chałwę i zmniejsz obroty.
Zawsze korzystam z chałwy bez dodatków, jeśli chcesz, możesz wybrać inną, świetnie sprawdza się gotowa masa chałwowa do tortu. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na jej skład. Obojętnie, na którą się zdecydujesz, Twój tort będzie bardzo smaczny.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, krem jest pyszny, a przygotowuje się go w 10 minut.
Krem będzie idealnie pasować do Twojego tortu na bazie puszystych biszkoptów, świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.
Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Skoro już znasz przepis na krem chałwowy do tortu, przygotuj go samodzielnie.
Smacznego!
Alergeny w kremie chałwowym do tortu
Lista alergenów dla kremu chałwowemu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze kremu chałwowemu do tortu
Serek mascarpone możesz zastąpić wersją light, zawiera on mniej tłuszczu w składzie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.