Przepis na krem chałwowy do tortu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Śmietankę wlej do miski, zmiksuj na gładki krem.

Dodaj pokruszoną chałwę.

Na końcu dodaj serek mascarpone, zmiksuj całość na gładki krem.

krem chałwowy do tortu
Krem chałwowy do tortu
Koszt przygotowania dania
22.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1651 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Krem chałwowy do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie chałwowym do tortu

Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem chałwowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Zatem jak zrobić krem chałwowy do tortu?

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Przyda się serek mascarpone, słodka śmietanka i chałwa. Dodatkowo możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy.

Zacznij od przełożenia serka mascarpone i śmietanki do miski, zacznij ubijać składniki na gładki krem za pomocą miksera. Następnie dodaj pokruszoną chałwę i zmniejsz obroty.

Zawsze korzystam z chałwy bez dodatków, jeśli chcesz, możesz wybrać inną, świetnie sprawdza się gotowa masa chałwowa do tortu. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na jej skład. Obojętnie, na którą się zdecydujesz, Twój tort będzie bardzo smaczny.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, krem jest pyszny, a przygotowuje się go w 10 minut.

Krem będzie idealnie pasować do Twojego tortu na bazie puszystych biszkoptów, świetnie pasuje, także do tortu Pavlova, gdzie głównym składnikiem jest beza.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.

Skoro już znasz przepis na krem chałwowy do tortu, przygotuj go samodzielnie.

Smacznego!

Wartości odżywcze kremu chałwowemu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
412.94 kcal
1651.75 kcal
Białko
4.84 g
19.36 g

Węglowodany w kremie chałwowym do tortu

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
14.18 g
56.74 g
Węglowodany przyswajalne
12.68 g
50.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
6.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
35.66 g
142.62 g
Tłuszcze nasycone
25.98 g
103.92 g
Tłuszcze nienasycone
9.68 g
38.70 g

Składniki mineralne w przepisie na krem chałwowy do tortu

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
69.70 mg
278.80 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu chałwowemu do tortu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie chałwowym do tortu

Lista alergenów dla kremu chałwowemu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kremu chałwowemu do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałwa
250 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 250 g
Mascarpone
250 g
1 szklanka
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na krem chałwowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób