Krem bawarski

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem bawarski podany w szklankach z dodatkiem świeżych owoców.
Krem bawarski
Krem bawarski to wspaniała propozycja na pyszny krem do tortu. Można go dodać także do tarty lub przygotować na jego bazie deser w pucharku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
242 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Żółtko jajka (10 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Żelatyna 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, miska metalowa

Przepis na krem bawarski krok po kroku

Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij.

W rondlu zagotuj mleko.

Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj.

Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj.

Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą.

Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy.

Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia.

Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną.

Wymieszaj delikatnie.

Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.

Jak oceniasz przepis na krem bawarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kremu bawarskiego

Krem bawarski to bardzo dobry pomysł na pyszny krem na bazie śmietany i jajek. Krem świetnie sprawdza się na zimno do ciast biszkoptowych lub podany w pucharku z ciastkami. Przepis na krem bawarski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: żółtka, śmietana kremówka, mleko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żelatyna.

Jak zrobić krem bawarski? Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij. W rondlu zagotuj mleko. Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj. Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj. Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia. Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną. Wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując najlepszy krem do tortu można przygotować także z malinami lub czekoladowy. Smaczny krem sprawdzi się samodzielnie lub z dodatkiem lekko słodkiego ciasta. Krem jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać pod przykryciem, aby nie wchłoną zapachów z lodówki przez 2-3 dni. Krem jest idealny jako samodzielny deser.

Alergeny w kremie bawarskim

Lista alergenów dla kremu bawarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze kremu bawarskiego

na 100g gotowej potrawy

Krem bawarski to słodki domowy deser zawierający duża ilość cukru oraz tłuszczu. Jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Deser podnosi szybko poziom glukozy we krwi i nie zaleca się go diabetykom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
161.55
242.33
Białko (g)
5.92
8.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
16.33
24.50
Węglowodany przyswajalne (g)
16.33
24.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.28
12.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.75
8.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.53
3.79
Cholesterol (mg)
144.94
217.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
68.48
102.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
0.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.38
2.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.58
99.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.05
28.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.57
23.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
33.98
50.97
Potas (mg)
109.29
163.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
95.35
143.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.03
171.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.65
12.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu bawarskiego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu bawarskiego

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
25.00