Przepis na krem bawarski krok po kroku
- Żółtko jajka 10 szt.
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Mleko 3,2% 1000 ml 4 szklanki
- Żelatyna 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij.
W rondlu zagotuj mleko.
Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj.
Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj.
Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą.
Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy.
Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia.
Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą.
Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną.
Wymieszaj delikatnie.
Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort kokosowy
-
Tort cytrynowy
-
Babeczki z kremem
-
Tort z malinami
-
Krem do tortu

(liczba kalorii)
Krem bawarski - cechy przepisu
Więcej o kremie bawarskim
Krem bawarski to bardzo dobry pomysł na pyszny krem na bazie śmietany i jajek. Krem świetnie sprawdza się na zimno do ciast biszkoptowych lub podany w pucharku z ciastkami. Przepis na krem bawarski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: żółtka, śmietana kremówka, mleko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żelatyna.
Jak zrobić krem bawarski? Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij. W rondlu zagotuj mleko. Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj. Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj. Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia. Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną. Wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.
Podsumowując najlepszy krem do tortu można przygotować także z malinami lub czekoladowy. Smaczny krem sprawdzi się samodzielnie lub z dodatkiem lekko słodkiego ciasta. Krem jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać pod przykryciem, aby nie wchłoną zapachów z lodówki przez 2-3 dni. Krem jest idealny jako samodzielny deser.
Wartości odżywcze kremu bawarskiego
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w kremie bawarskim
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na krem bawarski
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na krem bawarski
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremie bawarskim
Lista alergenów dla kremu bawarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%