Przepis na krem bawarski krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
garnek, mikser, miska metalowa

Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij.

W rondlu zagotuj mleko.

Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj.

Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj.

Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą.

Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy.

Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia.

Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną.

Wymieszaj delikatnie.

Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.

Krem bawarski podany w szklankach z dodatkiem świeżych owoców.
Krem bawarski
Koszt przygotowania dania
19.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
242 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Krem bawarski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie bawarskim

Krem bawarski to bardzo dobry pomysł na pyszny krem na bazie śmietany i jajek. Krem świetnie sprawdza się na zimno do ciast biszkoptowych lub podany w pucharku z ciastkami. Przepis na krem bawarski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: żółtka, śmietana kremówka, mleko, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żelatyna.

Jak zrobić krem bawarski? Do metalowej miski wsyp cukier, dodaj żółtka i ubij. W rondlu zagotuj mleko. Wlej kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj. Wlej resztę mleka do żółtek i zmiksuj. Miskę z masą z żółtek umieść na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj trzepaczką do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Do masy dodaj żelatynę i zdejmij z ognia. Zmiksuj, masę schłodź w lodówce lub wstaw do zlewu z zimną wodą. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier z wanilią oraz schłodzoną masę jajeczną. Wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika.

Podsumowując najlepszy krem do tortu można przygotować także z malinami lub czekoladowy. Smaczny krem sprawdzi się samodzielnie lub z dodatkiem lekko słodkiego ciasta. Krem jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać pod przykryciem, aby nie wchłoną zapachów z lodówki przez 2-3 dni. Krem jest idealny jako samodzielny deser.

Wartości odżywcze kremu bawarskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
161.55 kcal
242.33 kcal
Białko
5.92 g
8.88 g

Węglowodany w kremie bawarskim

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
16.33 g
24.50 g
Węglowodany przyswajalne
16.33 g
24.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
8.28 g
12.41 g
Tłuszcze nasycone
5.75 g
8.62 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
3.79 g
Cholesterol
144.94 mg
217.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem bawarski

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
68.48 µg (mcg)
102.72 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.38 µg (mcg)
2.07 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
66.58 µg (mcg)
99.87 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.05 µg (mcg)
28.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
15.57 µg (mcg)
23.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem bawarski

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
33.98 mg
50.97 mg
Potas
109.29 mg
163.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
95.35 mg
143.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
114.03 mg
171.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.65 mg
12.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu bawarskiego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie bawarskim

Lista alergenów dla kremu bawarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania kremu bawarskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na krem bawarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób