Koreczki z mozzarellą
- Ser Mozzarella (400 g)
- Pomidory koktajlowe (300 g)
- Bazylia świeża (40 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 2 małe sztuki (300 g)
Przepis na koreczki z mozzarellą krok po kroku
Mozzarellę pokrój w kostkę.
Brzoskwinię umyj, usuń z niej pestkę i pokrój w kostkę.
Pomidorki przekrój na połówki.
Wszytkie składniki nadziej pokolei na wykałaczkę, na samej górze powinny się znaleść listki bazylii.
Koreczki podawaj z dodatkiem sosu balsamicznego.
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki caprese
-
Koreczki na imprezę
Więcej informacji na temat koreczków z mozzarellą
Koreczki z mozzarellą to pyszna przekąska do alkoholu podczas wieczoru spędzanego w towarzystwie znajomych lub rodziny. Koreczki są bardzo popularną przekąską, ze względu na swoją niską cenę oraz możliwość modyfikacji składników wedle naszych preferencji smakowych. Przepis na koreczki z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia koreczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser mozzarella, bazylia świeża, brzoskwinia, sos balsamiczny, pomidory koktajlowe.
Jak zrobić koreczki z mozzarellą? To bardzo proste, wystarczy pokroić w kostkę mozzarellę. Pomidorki przekrój w połówki. Brzoskwinie umyj, usuń z niej pestkę i pokrój w kostkę. Składniki nadziewaj po kolei na wykałaczkę i podawaj z sosem balsamicznym.
Pomidory koktajlowe to odmiana pomidorów o małym kształcie. Mają one intensywny smak, są słodkie i dobrze wyglądają jako dodatek do sałatki lub innych przystawek. Pomidory to owoce, które są źródłem naturalnego przeciwutleniacza o nazwie likopen. Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem jako jedna z niewielu substancji przeciwutleniających zachowuje swoje właściwości także po poddaniu obróbce cieplnej. Mozzarella to rodzaj sera pochodzącego z Włoch. Produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ma delikatną konsystencję i mleczny smak. Świetnie nadaje się do zapiekania i jedzenia na surowo. Mozzarella jest dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest łatwo przyswajalny. Dzięki temu jest dobrym źródłem energii. Sos balsamiczny to powstały z octu balsamicznego dodatek do wielu dań. Sos ma słodko kwaśny smak. Podawać go można do sałatek z dodatkiem mięsa lub samego sera. Świetnie nadaje się do zdobienia talerza
Podsumowując koreczki są łatwe i szybkie do przygotowania, a ponadto bardzo smaczne. Pomysł na dobre koreczki świetnie sprawdzi się jako przystawki na imprezę. Tanie koreczki są łatwe w spożyciu i nie wymagają użycia sztućców. Koreczki są bardzo popularną przekąską, możesz je zabrać na lunch do pracy.
Alergeny w koreczkach z mozzarellą
Lista alergenów dla koreczków z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
W przepisie na koreczki z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos balsamiczny
Wartości odżywcze koreczków z mozzarellą
Koreczki z mozzarellą to danie zawierające składniki mineralne niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Koreczki są dobrą przekąską także na lunch do pracy. Zawierają ser mozzarella będący dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.