Koreańska pasta chilli

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koreańska pasta chilli podana w małej miseczce.
Koreańska pasta chilli
Koreańska pasta chilli jest nie tylko ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale również niezbędnym składnikiem potraw dla miłośników kuchni azjatyckiej i koreańskiej.
Przygotowanie 45 min
225 kcal
Kcal w porcji
107 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Czosnek (15 g)
  • Papryczka chili zielona z puszki (5 g)
  • Pasta miso (25 g)
  • Miód (25 g)
  • Ocet ryżowy (15 ml)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Olej sezamowy (7 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik z pokryciem, lodówka

Przepis na koreańską pastę chilli krok po kroku

Czosnek obierz. Przełóż do blendera razem z papryczką chili i zblenduj na gładko.

Dodaj pozostałe składniki i przemieszaj przy pomocy blendera.

Pastę wstaw do małego pojemniczka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na koreańską pastę chilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat koreańskiej pasty chilli

Koreańska pasta chilli jest nie tylko ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale również niezbędnym składnikiem potraw dla miłośników kuchni azjatyckiej i koreańskiej.

Przepis na koreańską pastę chilli to doskonały wybór na naprawdę smaczny dodatek do dań. Ta tradycyjna koreańska pasta jest smaczna, szybka, ale również niezwykle ostra. Stanowi wiec doskonały dodatek na zimę. Ze względu na dużą ilość rozgrzewających przypraw doskonale poprawia krążenie krwi i sprawia, że jest nam zdecydowanie cieplej. Domowa pasta świetnie wzbogaci również przetwory. Głównym składnikiem tej pasty jest oczywiście papryczka chilli. To dodatek, który nie gości w polskiej kuchni zbyt często, za to w koreańskiej jest dość popularny. Warto jednak włączyć ją do swojego menu. Dlaczego? Papryczki chilli są bogate w witaminę C - w 100 gramach znajduje się aż 240 procent dziennego zapotrzebowania tej substancji - witaminę A, B6, żelazo, magnez, a także potas i mangan. A kapsaicyna w papryczkach chilli nie tylko nadaje im ostry smak, lecz także przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie. Papryczka chilli zawiera również sporo antyoksydantów. Dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Warto jest więc dodawać ją do codziennych dań. A ta pasta to ułatwia.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować pastę gochujang z papryczek chilli, by była najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Pastę z chilli można wykorzystywać w swojej kuchni na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, potrawek i gulaszu. Sprawdzi się w każdym daniu jednogarnkowym. Jeśli lubisz jeść dania ostre, to ta pasta będzie doskonałym wyborem. Pasta paprykowa Gochujang przez wielu ludzi uznawana jest za narodową przyprawę Koreańczyków, ponieważ dodają ją oni do licznych dań. Przyprawa ta doskonale uzupełnia tradycyjne potrawy koreańskie, takie jak galbi, kimchi, bulgogi i wiele innych. pasta ta wykorzystywana jest także w połączeniu z kuchnią polską, ponieważ doskonale pasuje do tradycyjnych bitek, bigosu , gulaszu wołowego lub do marynowania mięsa na grilla.

Alergeny w koreańskiej paście chilli

Lista alergenów dla koreańskiej pasty chilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze koreańskiej pasty chilli

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem trawiennym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(107g)
Energia (kcal)
210.60
225.34
Białko (g)
5.12
5.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(107g)
Węglowodany (g)
30.87
33.03
Węglowodany przyswajalne (g)
29.07
31.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
1.92
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(107g)
Tłuszcz (g)
8.11
8.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
1.88
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
6.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.48
3.72
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(107g)
Witamina A (µg (mcg))
1.21
1.30
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.09
6.51
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
0.72
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.81
10.50
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.85
13.75
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(107g)
Sód (mg)
1690.98
1809.35
Potas (mg)
183.69
196.55
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.40
49.65
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
83.32
89.15
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.75
27.55
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
1.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.94
1.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.17
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koreańskiej pasty chilli 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koreańskiej pasty chilli

Koszt składników
111.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryczka chili zielona z puszki
5 g
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 5 g
Pasta miso
25 g
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Ocet ryżowy
15 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.87
Za 15 ml
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Olej sezamowy
7 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 ml
Koszt składników
111.50