Koreańska pasta chilli
- Czosnek (15 g)
- Papryczka chili zielona z puszki (5 g)
- Pasta miso (25 g)
- Miód (25 g)
- Ocet ryżowy (15 ml)
- Sos sojowy (15 ml)
- Olej sezamowy (7 ml)
Przepis na koreańską pastę chilli krok po kroku
Czosnek obierz. Przełóż do blendera razem z papryczką chili i zblenduj na gładko.
Dodaj pozostałe składniki i przemieszaj przy pomocy blendera.
Pastę wstaw do małego pojemniczka i przechowuj w lodówce.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat koreańskiej pasty chilli
Koreańska pasta chilli jest nie tylko ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale również niezbędnym składnikiem potraw dla miłośników kuchni azjatyckiej i koreańskiej.
Przepis na koreańską pastę chilli to doskonały wybór na naprawdę smaczny dodatek do dań. Ta tradycyjna koreańska pasta jest smaczna, szybka, ale również niezwykle ostra. Stanowi wiec doskonały dodatek na zimę. Ze względu na dużą ilość rozgrzewających przypraw doskonale poprawia krążenie krwi i sprawia, że jest nam zdecydowanie cieplej. Domowa pasta świetnie wzbogaci również przetwory. Głównym składnikiem tej pasty jest oczywiście papryczka chilli. To dodatek, który nie gości w polskiej kuchni zbyt często, za to w koreańskiej jest dość popularny. Warto jednak włączyć ją do swojego menu. Dlaczego? Papryczki chilli są bogate w witaminę C - w 100 gramach znajduje się aż 240 procent dziennego zapotrzebowania tej substancji - witaminę A, B6, żelazo, magnez, a także potas i mangan. A kapsaicyna w papryczkach chilli nie tylko nadaje im ostry smak, lecz także przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie. Papryczka chilli zawiera również sporo antyoksydantów. Dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Warto jest więc dodawać ją do codziennych dań. A ta pasta to ułatwia.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować pastę gochujang z papryczek chilli, by była najlepsza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Pastę z chilli można wykorzystywać w swojej kuchni na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, potrawek i gulaszu. Sprawdzi się w każdym daniu jednogarnkowym. Jeśli lubisz jeść dania ostre, to ta pasta będzie doskonałym wyborem. Pasta paprykowa Gochujang przez wielu ludzi uznawana jest za narodową przyprawę Koreańczyków, ponieważ dodają ją oni do licznych dań. Przyprawa ta doskonale uzupełnia tradycyjne potrawy koreańskie, takie jak galbi, kimchi, bulgogi i wiele innych. pasta ta wykorzystywana jest także w połączeniu z kuchnią polską, ponieważ doskonale pasuje do tradycyjnych bitek, bigosu , gulaszu wołowego lub do marynowania mięsa na grilla.
Alergeny w koreańskiej paście chilli
Lista alergenów dla koreańskiej pasty chilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pasta miso
- Sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
Wartości odżywcze koreańskiej pasty chilli
To opcja zdrowa, jednak nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem trawiennym.
Energia i białka
(107g)
Węglowodany
(107g)
Tłuszcze
(107g)
Witaminy
(107g)
Składniki mineralne
(107g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.