Kompot z suszu wigilijny

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dzbanek z kompotem wigilijnym.
Kompot z suszu wigilijny
Kompot z suszu wigilijny to tradycyjny napój przygotowywany w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny kompot z suszonych owoców.
Przygotowanie 30 min
581 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 16 porcji
  • Śliwki suszone (125 g)
  • Jabłka suszone (125 g)
  • Gruszki suszone (125 g)
  • Morele suszone (125 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki całe, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kompot z suszu wigilijny krok po kroku

Owoce suszone pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego garnka i zalej je 4 litrami zimnej wody.

Garnek z owocami pozostaw na 30 minut, aby owoce namoczyły się.

Do garnka dodaj laskę cynamonu, kilka goździków oraz jeden anyż.

Całość zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 10 minut, aż owoce zmiękną.

Kompot dopraw do smaku cukrem i dokładnie wymieszaj.

Ugotowany kompot zdejmij z palnika i pozostaw na około 3 godziny.

Po tym czasie kompot przelej do dzbanków i podawaj.

Jak oceniasz przepis na kompot z suszu wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kompotu z suszu wigilijnego

Kompot z suszu wigilijny to tradycyjny kompot przygotowywany na Boże Narodzenie. Najlepszy kompot warto przygotować wcześniej, aby maki owoców i przypraw dobrze przeniknęły do wody. Prosty przepis na kompot z suszonych owoców nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kompotu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śliwki suszone, jabłka suszone, gruszki suszone, morele suszone, cukier, goździki całe, cynamon cały oraz anyż. Kompot możesz przygotować również z owoców wędzonych, jednak ma on dość specyficzny smak.

A jak zrobić kompot z suszu wigilijny? Owoce suszone pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego garnka i zalej je 4 litrami zimnej wody. Garnek z owocami pozostaw na 30 minut, aby owoce namoczyły się. Do garnka dodaj laskę cynamonu, kilka goździków oraz jeden anyż. Całość zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 10 minut, aż owoce zmiękną. Kompot dopraw do smaku cukrem i dokładnie wymieszaj. Ugotowany kompot zdejmij z palnika i pozostaw na około 3 godziny. Po tym czasie kompot przelej do dzbanków i podawaj.

Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Owoce te są źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektórych witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor - związki te zaliczane są do antyoksydantów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Podsumowując łatwy w przygotowany kompot z suszonych owoców to doskonały dodatek do kolacji wigilijnej. Kompot jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto odstawić go na kilka godzin, aby smaki przegryzły się. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania kompotu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na kompot jest bardzo prosty.

Alergeny w kompocie z suszu wigilijnym

Lista alergenów dla kompotu z suszu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone

Wartości odżywcze kompotu z suszu wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Wigilijny kompot z suszu to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wigilijnej kolacji. Przyprawy wykorzystane do przygotowania kompotu stanowią doskonałe uzupełnienie smaku kompotu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
232.73
581.82
Białko (g)
1.65
4.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
61.58
153.94
Węglowodany przyswajalne (g)
42.80
107.01
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.20
15.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.41
1.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
44.09
110.23
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.32
8.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.12
2.80
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Niacyna (mg)
1.27
3.16
Foliany (µg (mcg))
2.27
5.68
Beta karoten (µg (mcg))
556.14
1390.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
23.95
59.89
Potas (mg)
558.14
1395.34
Wapń (mg)
28.27
70.68
Fosfor (mg)
45.68
114.20
Magnez (mg)
22.73
56.82
Żelazo (mg)
1.64
4.10
Cynk (mg)
0.27
0.68
Miedź (mg)
0.25
0.62
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z suszu wigilijnego 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z suszu wigilijnego

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
125 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.44
Za 125 g
Jabłka suszone
125 g
6.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 125 g
Gruszki suszone
125 g
6.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 2
10.71
Za 125 g
Morele suszone
125 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 125 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
54.00