Koktajl mleczny

Opublikowano: 06.06.2022 r., 16:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wysokie kieliszki z koktajlem mlecznym.
Koktajl mleczny
Koktajl mleczny z owocami to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiający napój. Koktajl bez obawy możesz zabrać ze sobą jako posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
125 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mango - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, szklanka, pojemnik blendera

Przepis na koktajl mleczny krok po kroku

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj.

Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na koktajl mleczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat koktajlu mlecznego

Koktajl mleczny z owocami to pyszny, domowy shake o smaku mango i truskawek. Koktajl stanowi doskonały pomysł na śniadanie, które możesz przygotować bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się również jako orzeźwiająca przekąska lub szybki posiłek zabierany do pracy. Przepis na koktajl mleczny jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mango, truskawki oraz mleko spożywcze. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić koktajl mleczny? Mango obierz i pokrój w kostkę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Mango to owoc, który stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin. Stanowi on źródło witaminy A, C, E, niektórych witaminy z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu czy potasu. Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, którego podaż odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich także krzem, który wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na bezalkoholowy koktajl owocowy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dobry koktajl najlepiej przygotować ze świeżych owoców, jednak możemy wykorzystać także mrożone. Łatwy koktajl możemy podać jako bezalkoholowy napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Stanowi on doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych.

Alergeny w koktajlu mlecznym

Lista alergenów dla koktajlu mlecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze koktajlu mlecznego

na 100g gotowej potrawy

Koktajl mleczny z owocami to doskonała propozycja na włączenie do diety łatwostrawnego posiłku. Jest to również dobry pomysł na smaczny i orzeźwiający koktajl, który możemy zaserwować w ciepłe dni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
50.36
125.91
Białko (g)
1.94
4.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.08
22.71
Węglowodany przyswajalne (g)
8.14
20.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.06
2.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
0.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
0.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.20
Cholesterol (mg)
3.64
9.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
57.55
143.86
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.62
Witamina C (mg)
24.02
60.05
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.25
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Retinol (µg (mcg))
37.73
94.32
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Niacyna (mg)
0.36
0.91
Foliany (µg (mcg))
20.91
52.27
Beta karoten (µg (mcg))
235.36
588.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
18.27
45.68
Potas (mg)
161.18
402.95
Wapń (mg)
64.18
160.45
Fosfor (mg)
56.27
140.68
Magnez (mg)
11.45
28.64
Żelazo (mg)
0.13
0.33
Cynk (mg)
0.25
0.63
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu mlecznego 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu mlecznego

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
400 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
26.50