Koktajl mleczny
- Mango - 1 średnia sztuka (400 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Truskawki (200 g)
Przepis na koktajl mleczny krok po kroku
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj.
Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Koktajl z kiwi
-
Zielony koktajl
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat koktajlu mlecznego
Koktajl mleczny z owocami to pyszny, domowy shake o smaku mango i truskawek. Koktajl stanowi doskonały pomysł na śniadanie, które możesz przygotować bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się również jako orzeźwiająca przekąska lub szybki posiłek zabierany do pracy. Przepis na koktajl mleczny jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mango, truskawki oraz mleko spożywcze. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić koktajl mleczny? Mango obierz i pokrój w kostkę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Mango to owoc, który stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin. Stanowi on źródło witaminy A, C, E, niektórych witaminy z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu czy potasu. Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników.
Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, którego podaż odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich także krzem, który wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Podsumowując prosty przepis na bezalkoholowy koktajl owocowy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dobry koktajl najlepiej przygotować ze świeżych owoców, jednak możemy wykorzystać także mrożone. Łatwy koktajl możemy podać jako bezalkoholowy napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Stanowi on doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych.
Alergeny w koktajlu mlecznym
Lista alergenów dla koktajlu mlecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze koktajlu mlecznego
Koktajl mleczny z owocami to doskonała propozycja na włączenie do diety łatwostrawnego posiłku. Jest to również dobry pomysł na smaczny i orzeźwiający koktajl, który możemy zaserwować w ciepłe dni.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.