Kluski z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jesienne kluski z dyni
Kluski z dyni
Kluski z dyni to doskonała opcja na smaczny i szybki obiad. Są niezwykle proste i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych klusek na bazie ziemniaków.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
301 kcal
Kcal w porcji
263 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Puree z dyni (400 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na kluski z dyni krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i gotuj do miękkości.

Ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.

W misce wymieszaj ziemniaki, puree z dyni, sól, tymianek, jajka i mąkę.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kluskek z dyni

Kluski z dyni to doskonała opcja na smaczny i szybki obiad. Są niezwykle proste i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych klusek na bazie ziemniaków.

Przepis na kluski z dyni to doskonały pomysł na obiad. Robi się je z dyni i ziemniaków. Jeżeli przygotowujesz te kopytka na słono, to możesz dodać świeżo zmielony pieprz do zagniatanego ciasta. Wegańskie kopytka z dyni otrzymasz, jeśli zrezygnujesz z dodania jajka. Możesz też pokusić się na fit kopytka bez ziemniaków. Kopytka doskonale smakują też z dodatkiem parmezanu. Możesz wzbogacić je również w twaróg, zwłaszcza jeśli zależy Ci na opcji o niższym indeksie glikemicznym. Kopytka można zjadać ugotowane lub podsmażone na patelni. Wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z dyni, by były pyszne i dobre również dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Ten prosty przepis będzie idealny dla wszystkich miłośników tradycyjnych klusek, które szukają ciekawej alternatywy. Powstają z niego najlepsze kopytka z dyni, które możesz zaserwować równie z dodatkiem sosu, ale również jogurtu. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Alergeny w kluskach z dyni

Lista alergenów dla kluskek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kluskek z dyni

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kcal)
114.51
301.16
Białko (g)
4.50
11.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany (g)
19.54
51.38
Węglowodany przyswajalne (g)
18.55
48.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz (g)
2.32
6.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.30
3.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.76
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.36
103.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A (µg (mcg))
180.00
473.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.45
27.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.75
54.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.49
Ryboflawina (mg)
0.16
0.43
Niacyna (mg)
1.56
4.11
Foliany (µg (mcg))
36.34
95.57
Beta karoten (µg (mcg))
1159.25
3048.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód (mg)
67.24
176.83
Potas (mg)
326.25
858.05
Wapń (mg)
21.33
56.10
Fosfor (mg)
76.96
202.41
Magnez (mg)
19.91
52.36
Żelazo (mg)
1.59
4.18
Cynk (mg)
0.52
1.37
Miedź (mg)
0.12
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny kluskek z dyni 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kluskek z dyni

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
400 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
6.22
Za 400 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
18.00