Kluski kładzione z ziemniaków

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski kładzione z ziemniaków podane z boczkiem.
Kluski kładzione z ziemniaków
Kluski kładzione z ziemniaków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Te kluski są miękkie, dleikatne i niezwykle smaczne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (160 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na kluski kładzione z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.

Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.

Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski kładzione z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat klusek kładzionych z ziemniaków

Kluski kładzione z ziemniaków to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Te kluski są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym.

Przepis na kluski kładzione z ziemniaków to dobre rozwiązanie na szybki obiad. Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować przepyszne danie. Kluski zawdzięczają swój kolor, innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski kładzione z ziemniaków, by były smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze kluski ziemniaczane. Całość zajmuje tylko kilka minut. Podstawą tego dania jest mąka pszenna, jednak można również użyć innej delikatnej. Dla lepszej konsystencji można również wzbogacić ją o dodatek mąki ziemniaczanej, jednak nie powinno jej być zbyt dużo, wtedy kluski staną się zbyt twarde. Mąka pszenne sprawia, że całość jest naprawdę delikatna. Do klusek dodaje się jajka, które wspaniale wiążą ciasto, dzięki czemu podczas gotowania kluski nie rozpadają się. Oprócz tego wystarczy tylko odrobina masła i można podawać naprawdę wspaniałe i smaczne kluseczki. Ten prosty przepis pozwala stworzyć danie szybkie, które jest wspaniałą bazą różnorodnych obiadów. Kluski sprawdzają się zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W dodatku wszystkie składniki na pewno już goszczą w twoim domu. To najlepsze kluski na obiad w pośpiechu. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w kluskach kładzionych z ziemniaków

Lista alergenów dla klusek kładzionych z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek kładzionych z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kcal)
117.65
356.48
Białko (g)
4.14
12.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany (g)
24.02
72.79
Węglowodany przyswajalne (g)
22.29
67.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz (g)
0.72
2.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.80
Tiamina (mg)
0.19
0.58
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Niacyna (mg)
1.74
5.27
Foliany (µg (mcg))
33.57
101.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód (mg)
11.76
35.64
Potas (mg)
372.77
1129.48
Wapń (mg)
14.91
45.19
Fosfor (mg)
72.21
218.78
Magnez (mg)
24.20
73.33
Żelazo (mg)
1.48
4.47
Cynk (mg)
0.44
1.35
Miedź (mg)
0.12
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek kładzionych z ziemniaków 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek kładzionych z ziemniaków

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
13.00