Klasyczna pieczeń rzymska
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Musztarda - 2 łyżeczki (20 g)
- Chrzan - 2 łyżeczki (20 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na klasyczna pieczeń rzymska krok po kroku
Mięso zmiel, a cebulę i czosnek zeszklij na oleju.
Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i czosnek, wbij jajko oraz dodaj przyprawy.
Całość wymieszaj. Resztę jajek ugotuj na twardo, a mięso odstaw do odpoczęcia.
Foremkę posmaruj tłuszczem, dodaj nawet nie połowę mięsa na spód i rozpłaszcz po całym dnie.
Dodaj jajka w całości i pozostałą część mięsa.
Upiecz pieczeń w piecu przez 50 minut w 180 st. C.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat klasycznej pieczeni rzymskiej
Klasyczna pieczeń rzymska z mięsa mielonego to dobry pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na klasyczną pieczeń rzymską na obiad.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: mięso, jajka, cebula, czosnek, musztarda, chrzan, olej rzepakowy.
Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z mielone z łopatki wieprzowej, jeśli zależy Ci na chudszym mięsie, wybierz piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak robić klasyczną pieczeń rzymską w piekarniku?
Mięso zmiel, a cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i czosnek, wbij jajko oraz dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Resztę jajek ugotuj na twardo, a mięso odstaw do odpoczęcia. Foremkę posmaruj tłuszczem, dodaj nawet nie połowę mięsa na spód i rozpłaszcz po całym dnie. Dodaj jajka w całości i pozostałą część mięsa. Upiecz pieczeń w piecu przez 50 minut w 180 stopniach.
Nasza najlepsza pieczeń jest gotowa nie tylko na obiad, ale też idealnie sprawdzi się do kanapek.
Jeśli już wiesz, jak upiec klasyczną pieczeń przygotuj ją dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w klasycznej pieczeni rzymskiej
Lista alergenów dla klasycznej pieczeni rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze klasycznej pieczeni rzymskiej
Do przygotowania pieczeni możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.