Klasyczna pieczeń rzymska

Opublikowano: 17.02.2024 r., 7:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klasyczna pieczeń rzymska z ziołami
Pieczeń rzymska
Jeśli nie masz pomysłu na posiłek, który idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie koniecznie postaw na klasyczną pieczeń rzymską.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
229 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Musztarda - 2 łyżeczki (20 g)
  • Chrzan - 2 łyżeczki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka

Przepis na klasyczna pieczeń rzymska krok po kroku

Mięso zmiel, a cebulę i czosnek zeszklij na oleju.

Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i czosnek, wbij jajko oraz dodaj przyprawy.

Całość wymieszaj. Resztę jajek ugotuj na twardo, a mięso odstaw do odpoczęcia.

Foremkę posmaruj tłuszczem, dodaj nawet nie połowę mięsa na spód i rozpłaszcz po całym dnie.

Dodaj jajka w całości i pozostałą część mięsa.

Upiecz pieczeń w piecu przez 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na klasyczna pieczeń rzymska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat klasycznej pieczeni rzymskiej

Klasyczna pieczeń rzymska z mięsa mielonego to dobry pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na klasyczną pieczeń rzymską na obiad.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: mięso, jajka, cebula, czosnek, musztarda, chrzan, olej rzepakowy.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z mielone z łopatki wieprzowej, jeśli zależy Ci na chudszym mięsie, wybierz piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Zatem, jak robić klasyczną pieczeń rzymską w piekarniku?

Mięso zmiel, a cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i czosnek, wbij jajko oraz dodaj przyprawy. Całość wymieszaj. Resztę jajek ugotuj na twardo, a mięso odstaw do odpoczęcia. Foremkę posmaruj tłuszczem, dodaj nawet nie połowę mięsa na spód i rozpłaszcz po całym dnie. Dodaj jajka w całości i pozostałą część mięsa. Upiecz pieczeń w piecu przez 50 minut w 180 stopniach.

Nasza najlepsza pieczeń jest gotowa nie tylko na obiad, ale też idealnie sprawdzi się do kanapek.

Jeśli już wiesz, jak upiec klasyczną pieczeń przygotuj ją dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w klasycznej pieczeni rzymskiej

Lista alergenów dla klasycznej pieczeni rzymskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze klasycznej pieczeni rzymskiej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania pieczeni możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
190.91
229.10
Białko (g)
13.58
16.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.73
2.08
Węglowodany przyswajalne (g)
1.40
1.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
14.02
16.83
Tłuszcze nasycone (g)
5.87
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
9.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.26
7.51
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
2.27
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
43.75
52.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.91
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.52
1.82
Witamina E (mg)
0.40
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.67
52.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.28
2.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.49
22.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.76
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
105.33
126.40
Potas (mg)
237.37
284.85
Wapń (mg)
29.85
35.81
Fosfor (mg)
165.08
198.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.28
19.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
1.38
Cynk (mg)
1.96
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej pieczeni rzymskiej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej pieczeni rzymskiej

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Musztarda
20 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Chrzan
20 g
2 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
41.50