Keczup z pomidorów na zimę
- Pomidor (2000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na keczup z pomidorów na zimę krok po kroku
Pomidory dokładnie umyj i przekrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż ją na złoty kolor.
Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj razem z cebulą przez kolejne 1-2 minuty, aż czosnek uwolni swoje aromaty.
Wsyp mielone przyprawy i smaż, mieszając przez chwilę, aby uwolnić ich aromaty.
Dodaj kawałki pomidorów do garnka i mieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory zmiękną.
Zmiksuj całość za pomocą blendera na gładki puree. Wlej ocet i dodaj cukier oraz sól. Mieszaj dokładnie.
Gotuj na niskim ogniu przez około 1-2 godziny, aż osiągnie odpowiednią gęstość.
Gotowy keczup przelej do słoików.
Zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem na kilka minut.
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Passata pomidorowa
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Leczo z kurczakiem
-
Sos meksykański
-
Pasta z suszonych pomidorów
-
Pomidory w słoikach
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
-
Leczo na zimę
-
Pulpa pomidorowa
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Przecier pomidorowy Thermomix
-
Domowy ketchup
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Przetwory z pomidorów
Więcej informacji na temat keczup z pomidorów na zimę
Keczup z pomidorów na zimę to bardzo wszechstronny składnik kulinarny, który możesz wykorzystać do wielu różnych dań i przekąsek. Jeśli nie masz pomysłu, skorzystaj z moich propozycji. Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory.
Keczup doskonale pasuje jako sos do różnych dań mięsnych, takich jak pieczeń, karkówka, kurczak czy mielony. Możesz posmarować mięso keczupem przed pieczeniem lub duszeniem, aby nadać mu wyrazisty i słodko-pikantny smak.
Idealnie pasuje też jako sos do hamburgerów i hot dogów. Keczup to idealny dodatek do frytek. Możesz maczać frytki w keczupie lub polewać je tym aromatycznym sosem.
Wykorzystaj go jako dodatek do kanapek, na przykład do kanapki z jajkiem, serem, czy szynką. Dodaj keczup do sałatek, aby urozmaicić smak i dodać lekko słodkawego akcentu.
Pamiętaj, że domowy keczup z pomidorów na zimę nie zawiera sztucznych konserwantów ani dodatków, dlatego warto korzystać z niego, aby urozmaicić smak różnych dań i cieszyć się naturalnymi składnikami w swojej kuchni. Możesz również eksperymentować i dodawać do keczupu swoje ulubione przyprawy, aby dopasować go do swojego gustu.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na keczup z pomidorów na zimę.
Domowy keczup powstaje z podstawowych i tanich składników takich jak:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki octu - 1/2 szklanki cukru
Oraz przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gorczycy
Zatem, jak zrobić keczup z pomidorów na zimę?
Pomidory dokładnie umyj i przekrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj razem z cebulą przez kolejne 1-2 minuty, aż czosnek uwolni swoje aromaty. Wsyp mielone przyprawy i smaż, mieszając przez chwilę, aby uwolnić ich aromaty. Dodaj kawałki pomidorów do garnka i mieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory zmiękną. Zmiksuj całość za pomocą blendera na gładki puree.
Wlej ocet i dodaj cukier oraz sól. Mieszaj dokładnie. Gotuj na niskim ogniu przez około 1-2 godziny, aż osiągnie odpowiednią gęstość. Gotowy keczup przelej do słoików. Zakręć je dokładnie i odwróć do góry dnem na kilka minut.
Skoro już wiesz, jak zrobić najlepszy keczup w domu koniecznie wykorzystaj mój przepis na pasteryzowany keczup.
Alergeny w keczup z pomidorów na zimę
Lista alergenów dla keczup z pomidorów na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze keczup z pomidorów na zimę
Domowy ketchup jest pozbawiony dodatku cukru w porównaniu do wersji kupnej, jest to bardzo istotne w kwestii naszego zdrowia, dlatego koniecznie zwróć na to uwagę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.