Kawa mrożona
- Espresso (250 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Mleko 3,2% - schłodzone (100 ml)
- Lód (120 g)
Przepis na kawę mrożoną krok po kroku
Dwie duże, wysokie szklanki włóż do zamrażarki, aby się schłodziły.
Zaparz kawę, posłódź i dokładnie wymieszaj.
Ostudź.
Włóż lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę.
Miksuj przez kilka sekund.
Wyjmij zimne szklanki z zamrażarki i wlej kawę i posyp brązowym cukrem.
Możesz dodać kilka kostek lodu lub udekorować bitą śmietaną.
Więcej informacji na temat kawy mrożonej
Kawa mrożona jest doskonałym wyborem dla miłośników tego popularnego napoju. Sprawdza się doskonale zwłaszcza na upalne dni. Jest prosta w przygotowaniu.
Przepis na kawę mrożoną to najlepsza opcja na prosty napój, który nigdy się nie nudzi. Choć dostępny jest latem w każdej restauracji, to domowa wersja jest najlepsza. Możesz przygotować ją zarówno z mlekiem krowim, jak i napojem roślinnym. Dzięki takim modyfikacjom będzie dobra również dla osób na diecie roślinnej. Do jej stworzenia możesz użyć zarówno kawy z ekspresu, jak i tej rozpuszczalnej. Kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej jest równie smaczna i prosta. Kawa jest też niezwykle zdrowym wyborem. To napój, który doskonale wpływa na organizm. Kawa jest także źródłem cennych antyoksydantów – kwasów chlorogenowego i kawowego, które nie tylko neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa ma też działanie pobudzające dzięki dużej zawartości kofeiny. Poprawia sprawność myślenia, zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kawę mrożoną, by była pyszna i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta smaczna opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za wodą, a szukają smacznych napojów, które doskonale nawodnią w trakcie upałów. Jeśli chcesz stworzyć wersję dietetyczną, możesz pominąć dodatek cukru, a zamiast tego użyć słodzika lub nie dodawać nic, jeśli lubisz gorzką kawę. Smaczna kawa będzie doskonałym dodatkiem do niezbyt słodkich ciast, ponieważ sama w sobie jest bardzo słodka. Mrożona kawa jest dobra na orzeźwienie w upalne dni. Kawa mrożona nie będzie dobrym rozwiązaniem dla małych dzieci. Nadaje się ona tylko dla osób dorosłych. Choć na pozór zrobienie tradycyjnej kawy mrożonej może wydawać się trochę skomplikowane, to bez problemu przyrządzisz ją we własnym domu! Wystarczy stosować się do wskazówek zawartych w przepisie i wybrać najlepszej jakości składniki, by móc zachwycić bliskich unikalnym smakiem i aromatem tego irlandzkiego przysmaku.
Alergeny w kawie mrożonej
Lista alergenów dla kawy mrożonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze kawy mrożonej
Kawa mrożona zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.