Przepis na karmelizowaną gruszkę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Gruszki obierz ze skórki.

Umieść gruszki w garnku.

Wsyp cukier i wlej wino.

Dodaj goździki i cynamon.

Gotuj gruszki na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Odcedź gruszki z zalewy.

Do zalewy dodaj żelatynę i wymieszaj.

Podawaj gruszki na polane sosem.

Schłodź całość w lodówce, aby żelatyna stężała.

Karmelizowana gruszka podane na desce do krojenia.
Karmelizowana gruszka
Koszt przygotowania dania
30.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
573 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
58

Karmelizowana gruszka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karmelizowanej gruszce

Karmelizowana gruszka to bardzo dobry pomysł na lekki deser. Gruszki gotowane w winie to idealny pomysł na najlepsze owoce podane na deser. Przetwory z gruszek mają bardzo intensywny smak i można je przechowywać w słoikach przez dłuższy czas. Przepis na karmelizowane gruszki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, cukier, czerwone wino, goździki, cynamon, żelatyna.

Jak zrobić karmelizowane gruszki? Gruszki obierz ze skórki. Umieść gruszki w garnku. Wsyp cukier i wlej wino. Dodaj goździki i cynamon. Gotuj gruszki na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odcedź gruszki z zalewy. Do zalewy dodaj żelatynę i wymieszaj. Podawaj gruszki na polane sosem. Schłodź całość w lodówce, aby żelatyna stężała.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo, wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Wino jest produktem alkoholowym, którego nie powinny spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wino produkowane jest najczęściej z winogron, które fermentują z dodatkiem drożdży. Produkuje się także wina bez użycia drożdży, co znacznie ułatwia proces produkcji. Wino wytrawne lub półwytrawne najlepiej nadaje się do potraw i deserów. Pamiętaj, aby używać wina dobrej jakości. Tanie wino może zepsuć smak Twoich potraw.

Podsumowując: domowe gruszki w sosie sprawdzą się na pyszny deser. Prosty przepis można wykorzystać, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Gruszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przetwory z gruszek można przechowywać także w słoiku. Wystarczy je zawekować, gotując w wodzie przez około 15 minut w szczelnie zamkniętym słoiku.

Wartości odżywcze karmelizowanej gruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
143.42 kcal
573.69 kcal
Białko
1.77 g
7.07 g

Węglowodany w karmelizowanej gruszce

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
23.41 g
93.65 g
Węglowodany przyswajalne
22.12 g
88.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
5.17 g
Sacharoza (cukier)
0.30 g
1.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza
1.34 g
5.37 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza
2.88 g
11.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.12 g
0.48 g
Tłuszcze nasycone
0.05 g
0.19 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.29 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.15 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na karmelizowaną gruszkę

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
0.42 µg (mcg)
1.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.01 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
1.79 mg
7.17 mg
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.11 mg
Niacyna
0.16 mg
0.65 mg
Foliany
3.45 µg (mcg)
13.81 µg (mcg)
Beta karoten
5.83 µg (mcg)
23.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karmelizowaną gruszkę

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
8.05 mg
32.21 mg
Potas
89.93 mg
359.71 mg
Wapń
8.42 mg
33.69 mg
Fosfor
9.71 mg
38.86 mg
Magnez
7.33 mg
29.31 mg
Żelazo
0.21 mg
0.83 mg
Cynk
0.08 mg
0.31 mg
Miedź
0.10 mg
0.38 mg
Mangan
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karmelizowanej gruszki 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karmelizowanej gruszce

Lista alergenów dla karmelizowanej gruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone półwytrawne

Cena przygotowania karmelizowanej gruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
700 g
4 średnie sztuki
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 4
4.67
Za 700 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Wino czerwone półwytrawne
750 g
3 szklanki
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 750 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
52.30
Jak oceniasz przepis na karmelizowaną gruszkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób