Karkówka w warzywach

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka na talerzu z warzywami
Karkówka w warzywach
Karkówka w warzywach stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste mięso.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
499 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Cebula - 2 male sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia, tłuczek do mięsa, rękaw do pieczenia

Przepis na karkówkę w warzywach krok po kroku

Karkówkę pokrój na plastry i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.

Mięso oprósz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i obsmaż na nim mięso z dwóch stron.

Marchew, ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki (marchew w plastry, ziemniaki w łódeczki a cebulę w piórka).

Pozostały olej wymieszaj z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.

Do marynaty włóż warzywa i dokładnie wymieszaj je.

Rękaw do pieczenia umieść w blaszce. Do środka rękawa włóż warzywa i ułóż na nich obsmażone mięso.

Rękaw zawiąż z dwóch stron.

Mięso z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę w warzywach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat karkówki w warzywach

Duszona karkówka w warzywach to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Karczek z piekarnika warto podać z dodatkiem mizerii, surówki z buraczków lub z pomidorami z jogurtem naturalnym. Sprawdzony przepis na karkówkę w warzywach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: karkówka wieprzowa, marchew, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz zioła prowansalskie.

A jak zrobić karkówkę w warzywach? Karkówkę pokrój na plastry i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso oprósz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na patelni rozgrzej połowę oleju i obsmaż na nim mięso z dwóch stron. Marchew, ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki (marchew w plastry, ziemniaki w łódeczki a cebulę w piórka). Pozostały olej wymieszaj z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzu. Do marynaty włóż warzywa i dokładnie wymieszaj je. Rękaw do pieczenia umieść w blaszce. Do środka rękawa włóż warzywa i ułóż na nich obsmażone mięso. Mięso z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.

Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Karkówka zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których ilość w naszej diecie powinna być jak najniższa. Dodatkowo mięso to zawiera cholesterol, którego spożycie również nie powinno być wysokie. Z tego względu warto zwrócić uwagę na podaż mięsa czerwonego w diecie.

Podsumowując: pyszna pieczona karkówka z warzywami to propozycja na obiad dla całej rodziny. Karkówkę warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Karkówka duszona w sosie własnym jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w karkówce w warzywach

Lista alergenów dla karkówki w warzywach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w warzywach

Wartości odżywcze karkówki w warzywach

na 100g gotowej potrawy

Karkówka w warzywach to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Karkówka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
136.85
499.50
Białko (g)
9.82
35.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
8.60
31.39
Węglowodany przyswajalne (g)
7.19
26.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
5.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
6.92
25.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
5.14
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
20.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.91
14.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
5.84
Cholesterol (mg)
23.29
85.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
171.92
627.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.47
30.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.25
Witamina E (mg)
0.24
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.34
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
8.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.71
42.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1702.81
6215.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
39.11
142.75
Potas (mg)
336.71
1229.00
Wapń (mg)
17.26
63.00
Fosfor (mg)
113.63
414.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.88
65.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.56
Cynk (mg)
1.24
4.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki w warzywach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki w warzywach

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 male sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
26.50