Karkówka w warzywach
- Karkówka wieprzowa (500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Cebula - 2 male sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na karkówkę w warzywach krok po kroku
Karkówkę pokrój na plastry i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.
Mięso oprósz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i obsmaż na nim mięso z dwóch stron.
Marchew, ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki (marchew w plastry, ziemniaki w łódeczki a cebulę w piórka).
Pozostały olej wymieszaj z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.
Do marynaty włóż warzywa i dokładnie wymieszaj je.
Rękaw do pieczenia umieść w blaszce. Do środka rękawa włóż warzywa i ułóż na nich obsmażone mięso.
Rękaw zawiąż z dwóch stron.
Mięso z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut.
Więcej informacji na temat karkówki w warzywach
Duszona karkówka w warzywach to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Karczek z piekarnika warto podać z dodatkiem mizerii, surówki z buraczków lub z pomidorami z jogurtem naturalnym. Sprawdzony przepis na karkówkę w warzywach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: karkówka wieprzowa, marchew, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz zioła prowansalskie.
A jak zrobić karkówkę w warzywach? Karkówkę pokrój na plastry i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso oprósz z dwóch stron solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na patelni rozgrzej połowę oleju i obsmaż na nim mięso z dwóch stron. Marchew, ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki (marchew w plastry, ziemniaki w łódeczki a cebulę w piórka). Pozostały olej wymieszaj z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek ziół prowansalskich, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzu. Do marynaty włóż warzywa i dokładnie wymieszaj je. Rękaw do pieczenia umieść w blaszce. Do środka rękawa włóż warzywa i ułóż na nich obsmażone mięso. Mięso z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.
Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Karkówka zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których ilość w naszej diecie powinna być jak najniższa. Dodatkowo mięso to zawiera cholesterol, którego spożycie również nie powinno być wysokie. Z tego względu warto zwrócić uwagę na podaż mięsa czerwonego w diecie.
Podsumowując: pyszna pieczona karkówka z warzywami to propozycja na obiad dla całej rodziny. Karkówkę warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Karkówka duszona w sosie własnym jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w karkówce w warzywach
Lista alergenów dla karkówki w warzywach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na karkówkę w warzywach
Wartości odżywcze karkówki w warzywach
Karkówka w warzywach to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Karkówka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.