Kapusta z fasolą

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z fasolą w trakcie przygotowania podana w garnku.
Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to doskonała propozycja na smaczny dodatek podawany na ciepło. Danie świetnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
176 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Fasola biała w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na kapustę z fasolą krok po kroku

Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia.

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę. Smaż ją na małym ogniu przez około 10 minut (mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła).

Następnie do garnka dodaj kapustę kiszoną, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do garnka dodaj grzyby z zalewą oraz dodaj bulion warzywny.

Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.

Garnek przykryj i jego zawartość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu.

Następnie do kapusty dodaj fasolę z zalewą, wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut.

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i przesmaż na nim mąkę (powinna powstać jasnobrązowa zasmażka).

Do kapusty z fasolą dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj.

Całość jeszcze raz zagotuj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kapustę z fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kapusty z fasolą

Kapusta z fasolą to doskonały pomysł na dodatek do obiadu podawany na ciepło. Smaczna kapusta świetnie sprawdzi się również podczas świąt. Sprawdzony przepis na kapustę z fasolą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: suszone grzyby, kiszona kapusta, bulion warzywny, cebula, fasola biała konserwowa, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do wykonania dania możesz wykorzystać samodzielnie przygotowany bulion lub kupić gotowy w sklepie.

Jak zrobić kapustę z fasolą? Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę. Smaż ją na małym ogniu przez około 10 minut (mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła). Następnie do garnka dodaj kapustę kiszoną, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do garnka dodaj grzyby z zalewą oraz dodaj bulion warzywny. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj. Garnek przykryj i jego zawartość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie do kapusty dodaj fasolę z zalewą, wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i przesmaż na nim mąkę (powinna powstać jasnobrązowa zasmażka). Do kapusty z fasolą dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze raz zagotuj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując pyszna kapusta z fasolą to doskonała propozycja na dodatek podawany na ciepło. Najlepsza kapusta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w kapuście z fasolą

Lista alergenów dla kapusty z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kapusty z fasolą

na 100g gotowej potrawy

Kapusta z fasolą to doskonała propozycja na bezmięsny posiłek. Kapustę z fasolą i grzybami najczęściej podawane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
65.49
176.81
Białko (g)
3.29
8.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
10.67
28.82
Węglowodany przyswajalne (g)
7.46
20.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.21
8.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
1.29
3.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.17
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
3.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
2.59
7.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.34
17.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.33
84.60
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.63
63.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
400.84
1082.26
Potas (mg)
218.16
589.04
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.99
97.18
Fosfor (mg)
39.07
105.48
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.49
58.02
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
4.58
Cynk (mg)
0.43
1.17
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z fasolą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z fasolą

Koszt składników
62.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Fasola biała w puszce
800 g
4.40
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.80
Za 800 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
62.80