Przepis na kapustę z fasolą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia.

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę. Smaż ją na małym ogniu przez około 10 minut (mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła).

Następnie do garnka dodaj kapustę kiszoną, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do garnka dodaj grzyby z zalewą oraz dodaj bulion warzywny.

Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj.

Garnek przykryj i jego zawartość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu.

Następnie do kapusty dodaj fasolę z zalewą, wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut.

Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i przesmaż na nim mąkę (powinna powstać jasnobrązowa zasmażka).

Do kapusty z fasolą dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj.

Całość jeszcze raz zagotuj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Kapusta z fasolą w trakcie przygotowania podana w garnku.
Kapusta z fasolą
Koszt przygotowania dania
34.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
33

Kapusta z fasolą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z fasolą

Kapusta z fasolą to doskonały pomysł na dodatek do obiadu podawany na ciepło. Smaczna kapusta świetnie sprawdzi się również podczas świąt. Sprawdzony przepis na kapustę z fasolą jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: suszone grzyby, kiszona kapusta, bulion warzywny, cebula, fasola biała konserwowa, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do wykonania dania możesz wykorzystać samodzielnie przygotowany bulion lub kupić gotowy w sklepie.

Jak zrobić kapustę z fasolą? Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę. Smaż ją na małym ogniu przez około 10 minut (mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła). Następnie do garnka dodaj kapustę kiszoną, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do garnka dodaj grzyby z zalewą oraz dodaj bulion warzywny. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zagotuj. Garnek przykryj i jego zawartość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie do kapusty dodaj fasolę z zalewą, wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i przesmaż na nim mąkę (powinna powstać jasnobrązowa zasmażka). Do kapusty z fasolą dodaj zasmażkę i dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze raz zagotuj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując pyszna kapusta z fasolą to doskonała propozycja na dodatek podawany na ciepło. Najlepsza kapusta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze kapusty z fasolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
31.71 kcal
85.61 kcal
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Białko
1.14 g
3.07 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście z fasolą

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
4.39 g
11.86 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.60 g
7.02 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
1.20 g
3.24 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.35 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.07 g
2.88 g
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z fasolą

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
300.10 mg
810.26 mg
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Wapń
14.36 mg
38.78 mg
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
2.19 mg
Brak danych dla: fasola biała w puszce.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z fasolą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z fasolą

Lista alergenów dla kapusty z fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na kapustę z fasolą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • fasola biała w puszce
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kapusty z fasolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Fasola biała w puszce
800 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Jak oceniasz przepis na kapustę z fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób