Kapusta czerwona z boczkiem

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta czerwona z chrupkim boczkiem
Kapusta czerwona z boczkiem
Kapusta czerwona z boczkiem to niezwykle ciekawy dodatek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Można przygotować ją w kilka chwil. Jest smaczna i szybka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
626 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Kapusta czerwona (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości - surowy (300 g)
  • Jabłko (170 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapustę czerwoną z boczkiem krok po kroku

Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Włóż ją do garnka i dodaj soli. Wymieszaj.

Następnie kapustę podlej wodą i dodaj łyżkę octu. Gotuj do miękkości.

Odcedź kapustę. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, następnie podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju.

Jabłko umyj i obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smażącego się boczku.

Na koniec dodaj również kapustę i smaż 5 min.

Dopraw do smaku pozostałym octem, solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na kapustę czerwoną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,5% osób

Więcej informacji na temat kapusty czerwonej z boczkiem

Kapusta czerwona z boczkiem to niezwykle ciekawy dodatek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Można przygotować ją w kilka chwil. Jest smaczna i szybka.

Przepis na czerwoną kapustę z boczkiem doskonale sprawdza się dla wszystkich miłośników prostych dań. Kapusta zasmażana głównie kojarzy się z białą kapustą, jednak równie dobrze można ją przygotować również z kapusty czerwonej. Idealnie sprawdza się do obiadu. Komponuje się z mięsem, ale również z kluseczkami. Ten prosty dodatek idealnie sprawdzi się nawet zimą, gdyż czerwona kapusta jest dostępna w sklepach bez problemu przez cały rok. Jest pyszna i idealnie pasuje do smażonego boczku. To duet, który świetnie się uzupełnia. To dobra opcja, jeśli nie wiesz, co przygotować na jako warzywny dodatek. Jeśli nie przepadasz za kapustą w wersji na surowo, koniecznie sprawdź wersji zasmażanej. Smakuje zupełnie inaczej. Kapusta czerwona swoją barwę zawdzięcza antyoksydantom, dokładnie są to antocyjany, które wykazują działanie antynowotworowe, spowalniające starzenie się oraz opóźniają procesy chorób degradacyjnych. Antocyjany wykazują również działanie ochronne w odniesieniu do DNA. Dzięki temu są prewencją choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego, pląsawicy Huntingtona czy choroby Parkinsona. Ponadto wspierają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czerwoną kapustę z boczkiem, by była smaczna i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej połączyć ją z boczkiem wędzonym, który nada kapuście wspaniałego dymnego aromatu. Zagęścić kapustę można poprzez tak długie gotowanie potrawy, aż będzie odpowiednia. Pomysłem na zupełnie wegańską wersję kapusty zasmażanej czerwonej jest dodanie do niej wędzonego tofu zamiast wędzonego boczku. Kapusta będzie równie smaczna i pożywna, jednak nieco zdrowsza - będzie miała niższy poziom nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie jest niebezpieczny głównie dla układu nerwowego i krążenia.

Alergeny w kapuście czerwonej z boczkiem

Lista alergenów dla kapusty czerwonej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze kapusty czerwonej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
169.38
626.70
Białko (g)
9.95
36.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
6.72
24.87
Węglowodany przyswajalne (g)
5.25
19.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
5.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
11.39
42.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.82
14.14
Tłuszcze nienasycone (g)
7.57
28.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.39
19.95
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
8.05
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.76
99.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
28.66
106.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.40
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.97
11.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
11.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.28
38.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
305.72
1131.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
468.05
1731.80
Potas (mg)
274.11
1014.20
Wapń (mg)
26.36
97.53
Fosfor (mg)
122.67
453.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.34
64.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.44
Cynk (mg)
0.95
3.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty czerwonej z boczkiem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty czerwonej z boczkiem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
500 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
surowy
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Jabłko
170 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 170 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
35.00