Przepis na kanie w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, słoiki, ściereczka

Umyj i oczyść kanie. Osusz je ściereczką albo ręcznikiem papierowym.

Podziel kanie na mniejsze kawałki, mogą być paski (muszą zmieścić się do słoika).

Rozgrzej na patelni olej.

Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem.

Panieruj grzyby w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smaż grzyby na złoty kolor. Można je odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.

Pokrój obraną cebulę i marchewkę w plasterki.

W garnku zagotuj 3 szklanki wody, szklankę octu, cukier, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego, marchewkę oraz cebulę.

W tym czasie wyłóż grzyby do słoików.

Grzyby zalej zalewą.

Zakręć słoiki.

W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki. Gotuj je 20 minut (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików.

Wyjmij słoiki i układaj wieczkiem do dołu.

Są gotowe do jedzenia po 3 dniach.

Często zadawane pytania

Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
53.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kanie w zalewie octowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaniach w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej odsłonie. Ten przepis na kanie w zalewie octowej to dobre danie, które warto znać. Prosty przepis na grzyby zrobione nieco inaczej, ponieważ kanie są uprzednio panierowane i smażone. Kanie w zalewie octowej są łatwe do zrobienia i smaczne. Mają pysznie intensywny smak. Sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do innych potraw. Uważać należy na podawanie tej potrawy dzieciom i osobom starszym. Mogą być nie do końca dobrze tolerowane.

Przepis na kanie w zalewie octowej polega przede wszystkim na zamarynowaniu tychże grzybów po to, by można było je podawać w zimie. Zrobienie kani w occie w słoikach jest świetną propozycją na przetwory. Jak zrobić kanie w zalewie octowej, by zaskoczyć wszystkich?

Kanie w zalewie octowej są to inaczej panierowane w jajku i bułce tartej grzyby. Dokładniej, do marynowania używa się sporych rozmiarów kapeluszy. Jest to łatwe w wykonaniu zadanie, ponieważ proces składa się z takich samych działań jak w przypadku zwykłych kotletów. Usmażone kanie w panierce umieszcza się w słoiku i zalewa pyszną, aromatyczną zalewą. Jeżeli jesteś pewny, że taka ilość zostanie zjedzona dość szybko nie musisz ich pasteryzować. W momencie, gdy ilość jest zbyt duża, warto jest je pasteryzować, by cieszyć się smakiem dużo dłużej. Kanie w occie są pyszne, poza tym jest to bardzo prosty przepis.

Jak zrobić kanie w zalewie octowej? Jest to łatwa rzecz. Wykonanie przepisu na kanie w zalewie octowej należy rozpocząć od przygotowania grzybów. Przede wszystkim zostawia się same kapelusze, a nóżki odrzuca. Konieczne jest bardzo dokładne oczyszczenie grzybów ze wszystkich zanieczyszczeń. Po opłukaniu grzybów należy je wysuszyć. Wtedy grzyby będą miały lepszą panierkę. Ilość jajka i bułki tartej jest zmienna. Oznacza to, że może być potrzeba wykorzystania większej lub mniejszej ilości jajka lub bułki.

Kanie w zalewie octowej poleca się jeść około trzeciej doby po zrobieniu. Wcześniej ta przekąska nie byłaby tak dobrze przesiąknięta smakami. Zdecydowanie warto poczekać aż potrawa będzie odpowiednio smaczna.

Jeśli zrobisz kanie w zalewie octowej na zimę do słoików będziesz mógł na długo cieszyć się tym znakomitym smakiem. Kanie w occie pasują bowiem do wielu dań. Dobre są same, ale równie smaczne są także podane na przykład z chlebem albo z mięsem. Przeważnie je się je na zimno, ale możesz je także odgrzać. Takim prostym przepisem możesz pokazać, że da się zrobić coś nowego, a zarazem dobrego.

Wartości odżywcze kani w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
101.17 kcal
202.34 kcal
Białko
3.84 g
7.67 g

Węglowodany w kaniach w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
12.69 g
25.37 g
Węglowodany przyswajalne
11.43 g
22.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
2.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.41 g
8.82 g
Tłuszcze nasycone
0.78 g
1.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
7.26 g
Tłuszcze jednonasycone
2.41 g
4.81 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
2.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
25.87 mg
51.73 mg

Witaminy w przepisie na kanie w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
63.91 µg (mcg)
127.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.40 mg
4.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
11.13 µg (mcg)
22.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
5.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.78 µg (mcg)
47.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
523.80 µg (mcg)
1047.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kanie w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
64.09 mg
128.18 mg
Potas
257.16 mg
514.32 mg
Wapń
21.67 mg
43.34 mg
Fosfor
83.52 mg
167.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.95 mg
21.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.78 mg
1.57 mg
Cynk
0.54 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kani w zalewie octowej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaniach w zalewie octowej

Lista alergenów dla kani w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania kani w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kanie
1000 g
25.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cukier
72 g
6 łyżek
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 72 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
73.80
Jak oceniasz przepis na kanie w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób