Przepis na kanie w zalewie octowej krok po kroku
- Kanie 1000 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 100 g
- Cukier 72 g 6 łyżek
- Olej rzepakowy 50 ml
- Cebula 150 g
- Marchewka 100 g
Umyj i oczyść kanie. Osusz je ściereczką albo ręcznikiem papierowym.
Podziel kanie na mniejsze kawałki, mogą być paski (muszą zmieścić się do słoika).
Rozgrzej na patelni olej.
Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem.
Panieruj grzyby w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż grzyby na złoty kolor. Można je odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
Pokrój obraną cebulę i marchewkę w plasterki.
W garnku zagotuj 3 szklanki wody, szklankę octu, cukier, 1,5 łyżki soli, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego, marchewkę oraz cebulę.
W tym czasie wyłóż grzyby do słoików.
Grzyby zalej zalewą.
Zakręć słoiki.
W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki. Gotuj je 20 minut (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików.
Wyjmij słoiki i układaj wieczkiem do dołu.
Są gotowe do jedzenia po 3 dniach.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniczki świąteczne
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Mazurek wielkanocny
-
Makowiec
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety
-
Potrawy na wigilię

(liczba kalorii)
Kanie w zalewie octowej - cechy przepisu
Więcej o kaniach w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej
Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej odsłonie. Ten przepis na kanie w zalewie octowej to dobre danie, które warto znać. Prosty przepis na grzyby zrobione nieco inaczej, ponieważ kanie są uprzednio panierowane i smażone. Kanie w zalewie octowej są łatwe do zrobienia i smaczne. Mają pysznie intensywny smak. Sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do innych potraw. Uważać należy na podawanie tej potrawy dzieciom i osobom starszym. Mogą być nie do końca dobrze tolerowane.
Przepis na kanie w zalewie octowej polega przede wszystkim na zamarynowaniu tychże grzybów po to, by można było je podawać w zimie. Zrobienie kani w occie w słoikach jest świetną propozycją na przetwory. Jak zrobić kanie w zalewie octowej, by zaskoczyć wszystkich?
Kanie w zalewie octowej są to inaczej panierowane w jajku i bułce tartej grzyby. Dokładniej, do marynowania używa się sporych rozmiarów kapeluszy. Jest to łatwe w wykonaniu zadanie, ponieważ proces składa się z takich samych działań jak w przypadku zwykłych kotletów. Usmażone kanie w panierce umieszcza się w słoiku i zalewa pyszną, aromatyczną zalewą. Jeżeli jesteś pewny, że taka ilość zostanie zjedzona dość szybko nie musisz ich pasteryzować. W momencie, gdy ilość jest zbyt duża, warto jest je pasteryzować, by cieszyć się smakiem dużo dłużej. Kanie w occie są pyszne, poza tym jest to bardzo prosty przepis.
Jak zrobić kanie w zalewie octowej? Jest to łatwa rzecz. Wykonanie przepisu na kanie w zalewie octowej należy rozpocząć od przygotowania grzybów. Przede wszystkim zostawia się same kapelusze, a nóżki odrzuca. Konieczne jest bardzo dokładne oczyszczenie grzybów ze wszystkich zanieczyszczeń. Po opłukaniu grzybów należy je wysuszyć. Wtedy grzyby będą miały lepszą panierkę. Ilość jajka i bułki tartej jest zmienna. Oznacza to, że może być potrzeba wykorzystania większej lub mniejszej ilości jajka lub bułki.
Kanie w zalewie octowej poleca się jeść około trzeciej doby po zrobieniu. Wcześniej ta przekąska nie byłaby tak dobrze przesiąknięta smakami. Zdecydowanie warto poczekać aż potrawa będzie odpowiednio smaczna.
Jeśli zrobisz kanie w zalewie octowej na zimę do słoików będziesz mógł na długo cieszyć się tym znakomitym smakiem. Kanie w occie pasują bowiem do wielu dań. Dobre są same, ale równie smaczne są także podane na przykład z chlebem albo z mięsem. Przeważnie je się je na zimno, ale możesz je także odgrzać. Takim prostym przepisem możesz pokazać, że da się zrobić coś nowego, a zarazem dobrego.
Wartości odżywcze kani w zalewie octowej
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kaniach w zalewie octowej
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kanie w zalewie octowej
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kanie w zalewie octowej
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaniach w zalewie octowej
Lista alergenów dla kani w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca