- Śledź filet 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Olej rzepakowy 60 ml
- Cebula 400 g 4 sztuki
- Ocet winny 375 ml
- Cukier 100 g
- Jajko 3 szt.
Przepis na rybę w zalewie octowej do słoika krok po kroku
Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.
Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.
Szczelnie zakręć.

-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Pomidory w zalewie
-
Karp w zalewie octowej
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Śledzie opiekane w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Informacje dietetyczne - ryba w zalewie octowej do słoika
Wartości odżywcze ryby w zalewie octowej do słoika
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy w tygodniu. Rybę w zalewie octowej można stosować jako urozmaicenie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie w zalewie octowej do słoika
Lista alergenów dla ryby w zalewie octowej do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
W przepisie na rybę w zalewie octowej do słoika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Więcej informacji na temat ryby w zalewie octowej do słoika
Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się w formie przetworów na zimę, można ją wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Można podawać ją również jako rybną przystawkę na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawę na świąteczny, wigilijny stół. Zalewa octowa do ryb w słoiku ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i szczelnym zamknięciu w słoikach może być przechowywana nawet kilka miesięcy. Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku, kiedy najdzie Cię ochota.
Koniecznie poznaj nasz przepis jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w zalewie octowej do słoika. To banalnie proste, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Nie jest to też pracochłonna, ani czasochłonna potrawa. Możesz wybrać dowolny gatunek ryby, świetnie sprawdzi się śledź, karp, a także szczupak, czy sandacz. Dzięki wykorzystaniu zalewy octowej mięso jest delikatne i kruche, a niewielkie ości stają się zdecydowanie miększe. Aby przygotować rybę w zalewie octowej do słoików wystarczy, że doprawisz filety rybne wedle uznania, zapanierujesz w roztrzepanym jajku i mące i usmażysz na patelni na oliwie lub oleju. Przygotowanie zalewy octowej jest bardzo proste - wystarczy, że w misce wymieszasz gorącą wodę, ocet, cukier, dodasz podsmażoną cebulę. Ostatnim etapem jest przełożenie ryb do słoików i ich zalanie gorącą zalewą octową. Możesz wykorzystać ocet winny lub spirytusowy, a z przypraw najlepiej sprawdzą się ziele anielskie, liść laurowy, pieprz, możesz też dodać koper lub czosnek. Bardzo ważne są wzajemne proporcje składników zalewy - na 1 litr wody powinno przypadać 375 ml octu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na opiekaną rybę w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie.
Szacunkowy koszt przygotowania ryby w zalewie octowej do słoika
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023