Ryba w zalewie octowej do słoika

Opublikowano: 21.10.2021 r., 14:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie octowej do słoików
Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się w formie przetworów na zimę, można ją wykorzystać jako dodatek do wielu dań.
Przygotowanie 40 min
607 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Cebula 4 sztuki (400 g)
  • Ocet winny (375 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki, patelnia

Przepis na rybę w zalewie octowej do słoika krok po kroku

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w rozbełtanym jajku i mące. Smaż z każdej stronie na patelni z olejem.

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, cukier, przyprawy i zagotuj.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Do słoików wkładaj filety rybne razem z cebulą i zalewaj gorącą zalewą.

Szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na rybę w zalewie octowej do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ryby w zalewie octowej do słoika

Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a jednocześnie niskokaloryczna i zdrowa. Świetnie sprawdzi się w formie przetworów na zimę, można ją wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Można podawać ją również jako rybną przystawkę na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, jak również jako potrawę na świąteczny, wigilijny stół. Zalewa octowa do ryb w słoiku ma właściwości konserwujące, dzięki czemu, po zapasteryzowaniu i szczelnym zamknięciu w słoikach może być przechowywana nawet kilka miesięcy. Możesz więc za jednym razem przygotować większą ilość i nie martwić się o jej przygotowanie od początku, kiedy najdzie Cię ochota.

Koniecznie poznaj nasz przepis jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w zalewie octowej do słoika. To banalnie proste, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Nie jest to też pracochłonna, ani czasochłonna potrawa. Możesz wybrać dowolny gatunek ryby, świetnie sprawdzi się śledź, karp, a także szczupak, czy sandacz. Dzięki wykorzystaniu zalewy octowej mięso jest delikatne i kruche, a niewielkie ości stają się zdecydowanie miększe. Aby przygotować rybę w zalewie octowej do słoików wystarczy, że doprawisz filety rybne wedle uznania, zapanierujesz w roztrzepanym jajku i mące i usmażysz na patelni na oliwie lub oleju. Przygotowanie zalewy octowej jest bardzo proste - wystarczy, że w misce wymieszasz gorącą wodę, ocet, cukier, dodasz podsmażoną cebulę. Ostatnim etapem jest przełożenie ryb do słoików i ich zalanie gorącą zalewą octową. Możesz wykorzystać ocet winny lub spirytusowy, a z przypraw najlepiej sprawdzą się ziele anielskie, liść laurowy, pieprz, możesz też dodać koper lub czosnek. Bardzo ważne są wzajemne proporcje składników zalewy - na 1 litr wody powinno przypadać 375 ml octu. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na opiekaną rybę w zalewie octowej, który przygotujesz łatwo, prosto i przyjemnie.

Alergeny w rybie w zalewie octowej do słoika

Lista alergenów dla ryby w zalewie octowej do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na rybę w zalewie octowej do słoika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ryby w zalewie octowej do słoika

na 100g gotowej potrawy

Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy w tygodniu. Rybę w zalewie octowej można stosować jako urozmaicenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
151.94
607.76
Białko (g)
9.97
39.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.75
38.99
Węglowodany przyswajalne (g)
9.44
37.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.66
30.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
8.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
22.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.78
15.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
7.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.17
220.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
24.73
98.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.29
25.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.66
6.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.06
8.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.73
98.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
7.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.12
72.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
53.32
213.28
Potas (mg)
203.84
815.35
Wapń (mg)
36.39
145.57
Fosfor (mg)
134.40
537.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.75
78.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
3.83
Cynk (mg)
0.63
2.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w zalewie octowej do słoika 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w zalewie octowej do słoika

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ocet winny
375 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
9.00
Za 375 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
61.50